Ein deutsches Requiem

Ο Γ. Λεβ μετά την ταπεινωτική ήττα από την Κορέα

Το κείμενο αυτής της ανάρτησης άρχισα να το γράφω το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του αγώνα Σουηδίας-Γερμανίας. Μια ώρα αργότερα, η μαχητικότητα και η επιμονή των Γερμανών, η ατολμία της Σουηδίας (που οπισθοχώρησε ενώ είχε αριθμητικό πλεονέκτημα), η ποδοσφαιρική αφέλεια του Ντουρμάζ και μια μικρή διαιτητική βοήθεια που είχε προηγηθεί (το πέναλτυ στον Μπεργκ που δεν δόθηκε ποτέ) καθιστούσαν το κείμενο εντελώς ανεπίκαιρο. Όλως παραδόξως, επρόκειτο απλώς για μια παράταση ζωής. Η φετινή Γερμανία δεν άξιζε για πολλά.

Με τα στελέχη που είχαν συμβάλει στην κατάκτηση του τροπαίου του 2014 να δείχνουν γερασμένα, κουρασμένα και χορτασμένα και με τους νέους παίκτες να μην έχουν το απαιτούμενο επίπεδο για τη Μάννσαφτ (ποιοι είναι αυτοί οι Βέρνερ, οι Γκορέτσκα και οι Ζύλε;), η Γερμανία διάβηκε αυτό το ΠΚ τρεκλίζοντας. Κατέληξε να παίζει την πρόκρισή της με τη Νότια Κορέα, μια ομάδα μαχητική, γρήγορη και με εξαιρετική φυσική κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα απίστευτα άμπαλη. Ο εξευτελισμός της πρωταθλήτριας ήταν ακριβώς η ήττα από μια τέτοια ομάδα. Στείρα ανάπτυξη, ανακάτεμα της ενδεκάδας με τρόπο που έδειχνε βραχυκύκλωμα (ο Λεβ έπαθε Σαμπάολι), αστοχία και στο τέλος… δράμα. Η παράδοση που τείνει να δημιουργηθεί τηρήθηκε. Στις 4 από τις 5 τελευταίες διοργανώσεις η κάτοχος του τροπαίου αποκλείεται ήδη από τη φάση των ομίλων. Τώρα ήρθε η σειρά και της Γερμανίας, μιας ομάδας που ποτέ πριν δεν είχε αποκλειστεί τόσο νωρίς. Τα εισιτήρια για Φρανκφούρτη εκδόθηκαν 20 ημέρες πριν από την επιθυμητή ημερομηνία.

Επιστροφή από τον ποδοσφαιρικό Άδη: Πόσο μεγάλη είναι η δυστυχία της Κασσάνδρας που βλέπει τις προφητείες της να εκπληρώνονται! Ό,τι είχαμε δει στον πρώτο αγώνα της Αλμπισελέστε πραγματοποιήθηκε στον δεύτερο αγώνα της, τον διασυρμό από την Κροατία. Ακολούθησαν επεισόδια κάποιας φτηνιάρικης τηλεοπτικής σειράς, με μπόλικο υλικό για σκανδαλοθηρικά έντυπα. Φήμες για πραξικόπημα των ποδοσφαιριστών που ήθελαν να διώξουν τον πελαγωμένο Σαμπάολι, καβγάδες και ξύλο μεταξύ των πρώτων, στην ομοσπονδία επικρατεί χάος (αν κάνετε τον κόπο να γουγλίσετε το όνομα του προέδρου Κλάουντιο «Τσίκι» Τάπια και δείτε και φωτογραφίες όλο και κάτι θα υποψιαστείτε), ο Μπουρουτσάγα έρχεται, λέει, για να σώσει το καράβι που βυθίζεται, αλλά τελικά τίποτε δεν αλλάζει και συνεχίζουμε με αυτούς που έχουμε.

Σαμπάολι και Μέσσι (φωτογραφία: Reuters)

Η Αργεντινή κατεβαίνει στο γήπεδο για να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα, ο Σαμπάολι ανακατεύει και πάλι την τράπουλα, από τις εμπνεύσεις του κάποιες βγαίνουν, κάποιες είναι εξίσου τραγικές με τις προηγούμενες, ο Μέσσι υπερνικά σε κάποιο βαθμό το βάρος της ευθύνης και, τελικά, διά πυρός και σιδήρου, με πόνο, δάκρυα κι αγωνία, η Αργεντινή ξεπερνά το εμπόδιο της αξιόμαχης Νιγηρίας και προκρίνεται στους 16. Μπορεί να πάει πιο μακριά; Λογικά, όχι: πού μπορεί να φτάσει με ένα μεγάλο αστέρι τόσο εύθραυστης ψυχοσύνθεσης, βασικά ατού σε κακή κατάσταση (Ιγουαΐν, Ντι Μαρία), έναν ποδοσφαιρικά συνταξιούχο που παίζει λόγω ονόματος και επειδή είναι πάλιουρας [Μασ(κ/τσ)εράνο], με παίκτες μέτριους (Έντσο Πέρες, Παβόν, Μπανέγα) ή καλούς μόνο για να τους στείλεις να δουλέψουν στα βαπόρια (Ταλιαφίκο, Ακούνια, Μέσα) κι έναν προπονητή που έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης κι έχει χάσει κάθε εξουσία πάνω στην ομάδα των ποδοσφαιριστών;

Από την άλλη, το ΠΚ έχει πολλές ιστορίες με τέτοιες ομάδες που ξεκίνησαν άσχημα, καμιά φορά και τραγικά, για να φτάσουν στη συνέχεια πολύ ψηλά. Κάποιες κατέκτησαν και το τρόπαιο (η Ιταλία του 1982), άλλες έπαιξαν τελικό. Όπως η ίδια η Αργεντινή στο Ιτάλια Νοβάντα, όταν άρχισε με ντροπιαστική ήττα από το Καμερούν και κατέληξε να χάνει το τρόπαιο εξαιτίας ενός πέτσινου πέναλτυ κι έχοντας αγωνιστεί στον τελικό με δεύτερη ομάδα λόγω τιμωριών από κάρτες.

Κροατία: στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια ομάδα που με εντυπωσίασε σε αυτό το Μουντιάλ θα απαντήσω χωρίς δισταγμό ότι υπάρχει μία μόνο κι αυτή είναι η Κροατία. Υλικό το οποίο στην καλύτερη περίπτωση είναι παγκόσμιας κλάσης (Μόντριτς, Ράκιτιτς, Πέρισιτς, Μάντζουκιτς) και στη «χειρότερη» περίπτωση πολύ καλό. Σοβαρός προπονητής. Άριστη διαχείριση των αγώνων (άψογη επαγγελματική νίκη επί της Νιγηρίας, εντυπωσιακή επικράτηση επί της Αργεντινής και νίκη επί της Ισλανδίας με τους αναπληρωματικούς). Τα μόνα στοιχεία που της λείπουν είναι η παράδοση να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και η εμπειρία στην επιτυχή διαχείριση αγώνων νοκ άουτ.

Μόντριτς και Κροατία (φωτογραφία: Ivan Alvarado / Reuters)

Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν

Α. Είναι συγκινητική η εικόνα του γερόλυκου Ταμπάρες που κοουτσάρει με πατερίτσες (στο τελευταίο Κόπα Αμέρικα ήταν με αμαξίδιο). Κι η Ουρουγουάη μπορεί να ήταν εκνευριστική στα δυο πρώτα εύκολα ματς, αλλά όταν ήρθε η ώρα του δύσκολου παιχνιδιού έκανε επίδειξη ποδοσφαιρικής ωριμότητας. Η Ρωσία πανικοβλήθηκε εύκολα και στο πρώτο παιχνίδι που της στράβωσε έβγαλε ξανά στην επιφάνεια τον γνωστό κακό εαυτό της. Η Σαουδική Αραβία του Πίτσι πήρε το ντέρμπυ των ουραγών κι έσωσε τα προσχήματα. Όσο για την πολυδιαφημισμένη Αίγυπτο του Κούπερ και του Σαλάχ σημείωσε ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό στον έλεγχό της. Θα της μείνουν οι φωτογραφίες του Σαλάχ με τον γνωστό και μη εξαιρετέο άρχοντα της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

Ο Ταμπάρες σε φωτογραφία του 2012 (πηγή: http://soccer.ru/gallery/51751 Елена Рыбакова)

Β. Κανείς από τους μεγάλους του Β΄ ομίλου δεν με έπεισε. Μάλλον έδειξαν πολλές αδυναμίες, αφού ζορίστηκαν και μάλιστα πολύ από το Ιράν και το Μαρόκο. Η Ισπανία έχει εξαιρετικά ευάλωτη αμυντική λειτουργία, ενώ η επίθεσή της λες και στηρίζεται στη ρέντα του Ντιέγκο Κόστα και μόνο. Η Πορτογαλία είναι πιστή στις χρόνιες αδυναμίες της, αλλά η διαφορά της με την γείτονα είναι απλή. Όταν η Ισπανία δεν παίζει καλά δεν μπορεί να πάει μακριά σε μεγάλη διοργάνωση. Η Πορτογαλία μπορεί να προχωρήσει ακόμη κι αν παίζει μέτρια. Οι εμπνεύσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο και οι αμυντικές μαγείες του Φερνάντο Σάντος έχει αποδειχθεί ότι μπορεί και να είναι αρκετές. Καλός βαθμός και στο μαχητικό Ιράν του Κεϊρός που μπορεί να λέει ότι αδικήθηκε (το γκολ με τους Ισπανούς που ακυρώθηκε) κι ότι διεκδίκησε την πρόκριση μέχρι την τελευταία στιγμή. Συμπαθητικό και το Μαρόκο του Ερβέ Ρενάρ, αν και πιο αφελές ποδοσφαιρικά και πιο αδύνατο αμυντικά από τους Ιρανούς.

Γ. Η Γαλλία του Ντεσάν δεν εντυπωσίασε. Μάλλον για λογική της ήσσονος προσπαθείας πρέπει να μιλάμε. Το 0-0 με τους Δανούς πρέπει να ήταν το χειρότερο παιχνίδι της διοργάνωσης. Βεβαίως, οι μονάδες μεγάλης αξίας υπάρχουν, όπως και οι δυνατότητες για σπουδαία πορεία. Μένει να αποδειχθούν και στην πράξη, πράγμα που δεν θα είναι απλό. Η Δανία προκρίθηκε γιατί νίκησε στο παιχνίδι που έπρεπε να κερδίσει. Σοβαρή, επαγγελματική και αξιόμαχη, χωρίς τίποτε το εντυπωσιακό, θα αποκλειστεί πιθανότατα στον επόμενο γύρο, αλλά με αξιοπρέπεια, χωρίς να αφήσει ιδιαίτερες αναμνήσεις στον θεατή.

Ο αποκλεισμός αυτής της ταλαντούχας και τεχνική ομάδας του Περού με λύπησε ιδιαίτερα. Για να προκριθείς, όμως, πρέπει και να σκοράρεις στα κρίσιμα παιχνίδια. Στο ντέρμπυ πρόκρισης με τη Δανία το Περού αποδείχθηκε ανίκανο να μετουσιώσει σε τέρμα οποιαδήποτε ευκαιρία, από τις αμέτρητες που του παρουσιάστηκαν. Με τη Γαλλία φάνηκε πιο διστακτικό, δεν πάτησε όσο έπρεπε περιοχή. Οπότε, αρκέστηκε να σώσει τιμή και υπόληψη νικώντας την Αυστραλία. Μια ομάδα απλώς μαχητική, με περιορισμένες ποδοσφαιρικές δυνατότητες.

Δ. Για την Κροατία και την Αργεντινή τα είπαμε ήδη. Η Νιγηρία είχε αξιόλογη παρουσία και πολέμησε ως την τελευταία στιγμή, αλλά είχε την ατυχία να παίξει την πρόκριση απέναντι στον κακό της δαίμονα, την ομάδα που τόσο συχνά αντιμετωπίζει σε τελικές φάσεις ΠΚ και από την οποία, τελικά, πάντοτε χάνει. Σε σχέση με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, η συνολική εμφάνιση της Ισλανδίας κρίνεται απογοητευτική, εξαιρουμένης της αναμέτρησης με την Αργεντινή (όπου όμως καθοριστική σημασία είχε η κάκιστη εμφάνιση του φαβορί κι όχι οι αρετές των συμπαθών Ισλανδών). Απόλυτο βραχυκύκλωμα με τη Νιγηρία, αδυναμία να κερδίσει τα δεύτερα της αδιάφορης στο ματς εκείνο Κροατίας. Το κικ εν ρας, έστω και κάπως εκσυγχρονισμένο, δεν σε πάει μακριά. Άλλο το Ευρωπαϊκό και άλλο το Παγκόσμιο, όπως αποδείχθηκε για μια φορά ακόμη.

Ε. Όχι, δεν με έπεισε η Βραζιλία. Τα βρήκε μπαστούνια με τη σκληροτράχηλη Ελβετία, με την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου χρειάστηκε τις καθυστερήσεις για να σκοράρει, η Σερβία την πίεσε αφόρητα για ένα διάστημα γύρω στο ημίωρο του μεταξύ τους αγώνα. Όμως, δεν χρειάστηκε να βιώσει κανένα ψυχόδραμα για να προκριθεί, όπως άλλοι. Κι αυτού του είδους οι εμφανίσεις πάνε γάντι σε ένα φαβορί που ανεβάζει σιγά-σιγά ρυθμούς. Η Ελβετία δεν κερδίζει συμπάθειες (για πολλούς και διάφορους λόγους), αλλά έχει πολλές αρετές. Η διαφορετική εθνοτική προέλευση του υλικού της, προσδίδει στην ομάδα μια ενδιαφέρουσα και χρησιμότατη ποικιλία ποδοσφαιρικών χαρακτηριστικών.

Φ. Κοουτίνιο

Η Σερβία είχε υλικό που μπορούσε να την πάει πολύ πιο μακριά. Αλλά υστέρησε δραματικά στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Αντιμετώπισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο το κρίσιμο παιχνίδι με τους Ελβετούς, μολονότι αυτό ξεκίνησε ιδανικά για εκείνη. Η φάση του γκολ του Σατσίρι στις καθυστερήσεις, που ξεκινά από μια αποτυχημένη σερβική επίθεση, είναι απολύτως ενδεικτική. Κι ίσως χρειαζόταν έναν επιθετικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον εντελώς βρετανικής κοπής Μίτροβιτς. Σπαρασσόμενη από εσωτερικές έριδες ανάμεσα στις κλίκες του Νάβας, του αρχηγού Ρουίς και δεν ξέρω ποιου άλλου, η Κόστα Ρίκα έμεινε μοιραία μακριά από τους στόχους της. Δεν ήταν αμελητέα ποσότητα, αλλά απείχε πολύ από την ομάδα που έφτασε στους προημιτελικούς της προηγούμενης διοργάνωσης.

ΣΤ. Η Σουηδία κατόρθωσε να ανασυνταχθεί από το δράμα της ήττας από τη Γερμανία και συντρίβοντας το Μεξικό εξασφάλισε την πρωτιά στον όμιλό της. Είναι ενδιαφέρουσα ομάδα, αλλά μένει να μάθουμε τα όριά της. Η κακή διαχείριση ενός κατά τα λοιπά εξαιρετικού ματς (αυτού με τη Γερμανία) προδιαθέτει αρνητικά. Η γρήγορα ανασύνταξη αφήνει ελπίδες για κάτι καλό.

Το Μεξικό απέτυχε πλήρως να αναλάβει τον ρόλο του φαβορί. Έχει δυνατότητες και μονάδες, είναι γρήγορο και δυναμικό, αλλά του λείπει η δύναμη και η ψυχολογία για να πετύχει όσα θα μπορούσε. Ούτε που θυμάμαι πόσες είναι οι διοργανώσεις στις οποίες κατορθώνει πάντοτε να αποκλειστεί στον γύρο των 16, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει με το παιχνίδι του. Πώς να σπάσει άραγε την κακοδαιμονία;

Ζ. Όλος ο κόσμος έχει ενθουσιαστεί με την Αγγλία και το Βέλγιο, εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις που έχω διατυπώσει. Δεν γίνεσαι υπερομάδα επειδή συντρίβεις καφενεία (ή έστω ένα καφενείο, αυτό των δύο ωκεανών, και μια ομάδα με περιορισμένες δυνατότητες και πολλές ατυχίες τραυματισμών). Να δούμε τις δύο ομάδες σε σοβαρό παιχνίδι (όχι το μεταξύ τους) κι έπειτα θα έχουμε ακριβέστερη εικόνα των πραγματικών δυνατοτήτων τους.

Η. Η Σενεγάλη είχε τεράστια ευκαιρία να κλειδώσει την πρόκριση και την πέταξε στα σκουπίδια. Ήταν καλύτερη, προηγήθηκε δύο φορές στο σκορ, πλην όμως οι αμυντικές αδυναμίες της επέτρεψαν στην (κατώτερη, αλλά ανταγωνιστική) Ιαπωνία να ισοφαρίσει. Την ίδια ώρα, στο ντέρμπυ των υποτιθέμενων φαβορί που τα είχαν θαλασσώσει στην πρεμιέρα, η Κολομβία του Πέκερμαν ξαναέβρισκε τον καλύτερο εαυτό της και με εξαιρετικούς τους Κουαδράδο, Χάμες και Φαλκάο (και όχι μόνο) συνέτριβε τη θλιβερή Πολωνία. Τα αποτελέσματα αυτά αφήνουν σε θέση ισχύος για την πρόκριση τη λιγότερο ταλαντούχα ομάδα του ομίλου (Ιαπωνία), καθώς η μονομαχία Κολομβίας-Σενεγάλης πιθανότατα θα αφήσει μία από τις δύο ομάδες εκτός νυμφώνος.

Και τώρα;

Τα έξι από τα οχτώ ζευγάρια του γύρου των 16 είναι ήδη γνωστά. Να διακινδυνεύσουμε προγνωστικά, γνωρίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διαψευστούν, μια και η αλήθεια των νοκ άουτ αγώνων είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της φάσης των ομίλων;

1. Καζάν, Γαλλία-Αργεντινή: η Γαλλία έχει καλύτερο υλικό και ψυχολογία, σοβαρότερο προπονητή, μεγαλύτερες δυνατότητες. Η Αργεντινή είναι ένα ναυαγισμένο πειρατικό με παράφρονα καπετάνιο και πλήρωμα που πλακώνεται στο ξύλο. Όμως… η Γαλλία δεν έχει κάνει ούτε ένα πραγματικά πειστικό παιχνίδι. Κι η Αργεντινή έχει πιο βαριά φανέλα. Είναι ικανή για το χειρότερο, αλλά δεν μπορείς να αποκλείσεις και το καλύτερο. Αν τα άστρα βρεθούν στη σωστή θέση, οι πειρατές ίσως και να κάνουν πετυχημένο ρεσάλτο. Πρόβλεψη: 55 % – 45 %.

2. Σότσι, Ουρουγουάη-Πορτογαλία: η Ουρουγουάη είναι καλύτερη ομάδα, μια καλή Αργεντινή, ισορροπημένη κι αποτελεσματική. Αλλά δεν ξεγράφεις εύκολα τον Κριστιάνο και τον Σάντος. Μια ηρωϊκή επικράτηση στις καθυστερήσεις της παράτασης ή στα πέναλτυ είναι πάντα πιθανή. Πρόβλεψη: 55 % – 45 %.

3. Λουζνικί, Μόσχα, Ισπανία-Ρωσία: Η Ισπανία δεν πατάει καλά, η Ρωσία δεν πείθει. Η έδρα, όμως, είναι σημαντικός παράγοντας. Η γηπεδούχος χρωστά ένα μεγάλο ματς. Πιθανότατα δεν μπορεί και δεύτερο, αλλά η νίκη στη συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι εντός των εύλογων προσδοκιών. Πρόβλεψη: 40 % – 60 %.

4. Νίζνι Νόφγκοροντ, Κροατία-Δανία: Η διαφορά δυναμικότητας είναι μεγάλη. Το πιθανότερο στάνταρ. Πρόβλεψη: 75 % – 25 %.

5. Σαμάρα, Βραζιλία-Μεξικό: Η Βραζιλία βαδίζει στον συνήθη δρόμο ενός μεγάλου φαβορί. Δεν εντυπωσιάζει, δεν ανησυχεί υπερβολικά. Το Μεξικό τα κατάφερε να παίξει με τον χειρότερο δυνατό (για εκείνο) αντίπαλο. Θα παλέψει, αλλά μάλλον θα πέσει ηρωϊκά. Πρόβλεψη: 70 % – 30 %.

6. Πετρούπολη, Σουηδία – Ελβετία: η Σουηδία δίνει την εντύπωση ομάδας με μεγαλύτερη σύμπνοια και πίστη σε έναν κοινό σκοπό. Η Ελβετία υπερτερεί σε επίπεδο ατομικού ταλέντου. Ένας Θεός ξέρει τι μπορεί να δώσει αυτή η αναμέτρηση. Αν έδινα μικρό προβάδισμα στη Σουηδία θα ήταν για συναισθηματικούς και μόνο λόγους. Πρόβλεψη: 50 % – 50 %.

Παναγία του Ροζαρίου, Σαν Νικολάς, Αργεντινή

Πριν αρχίσει η διοργάνωση, ο Λιονέλ Μέσσι έκανε ένα τάμα. Αν η Αργεντινή κερδίσει το τρόπαιο τότε θα πάει πεζός από τη γενέτειρά του, το Ροσάριο, για να προσκυνήσει στο ιερό της Παναγίας του Ροζαρίου στο Σαν Νικολάς, 70 χιλιόμετρα μακριά. Εμπνεόμενο από την υπόσχεση αυτή, το γαλλικό Φρανς Φουτμπώλ εγκαινίασε στήλη με θέμα «τι θα κάνετε αν κερδίσετε το Παγκόσμιο Κύπελλο;». Ο Ντι Μαρία απάντησε ότι θα ακολουθήσει τον αρχηγό του στην πεζοπορία των εβδομήντα χιλιομέτρων, έχοντας τη βεβαιότητα ότι πολύς κόσμος θα θελήσει να τους συνοδέψει σε περίπτωση τελικής επικράτησης της Αλμπισελέστε. Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο Μεσούτ Εζίλ της Γερμανίας δήλωσε απλά ότι «θα πάει για διακοπές σε κάποιο τροπικό νησί, ώστε να ξεκουραστεί από τη σκληρή δουλειά». Αυτή η επαγγελματική αντίληψη ίσως είναι απολύτως υγιής. Κι εγώ θέλω να πάω διακοπές ύστερα από μερικούς μήνες σκληρής δουλειάς. Μόνο που το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα συνηθισμένο επάγγελμα.

138 Σχόλια to “Ein deutsches Requiem”


  1. 1 dr7x 28 Ιουνίου, 2018 στο 04:05

    Θα επαναλάβω το σχόλιο που έκανα αλλού. Όταν σε δυο ματς δεν βάζεις γκολ, όταν ο καλύτερος παίκτης σου με την Κορέα είναι ο Χούμελς -στην επίθεση (!)- κάτι έχει πάει πολύ στραβά με τη Μάνσαφτ. Όχι τώρα, στη Ρωσία, από καιρό.

    Θα τα μάθουμε όλα, όμως. Τώρα θα ελευθερωθούν τα στόματα.

  2. 2 π2 28 Ιουνίου, 2018 στο 07:42

    Μου λένε ότι κατά τον γερμανικό τύπο ένα βασικό πρόβλημα της ομάδας ήταν τα δύο παρασκηνιακά στρατόπεδα, εκείνο της Μπάγερν (Νόιερ, Χούμελς, Κίμιχ, Σύλε) και η Bling-Bling φράξια (Οζίλ, Κρόος, Ντράξλερ, Χεντίρα) -μη με ρωτήσετε για την ονομασία, δεν το έψαξα. Με τρόπο μη χαρακτηριστικό για τη Μάνσαφτ, οι εσωτερικές αντιθέσεις δεν γεφυρώθηκαν ποτέ, λένε.

    Για μένα, όλες οι πετυχημένες ομάδες που μένουν ίδιες αποκτούν ένα τουπέ που είναι επικίνδυνο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, που βασίζεται όλο και περισσότερο στις αθλητικές λεπτομέρειες. Δεν μπορείς, κυρ-Λεβ μου να παίζεις 2-2-6, με τα ακραία μπακ αγκυροβολημένα στην επίθεση και όλον τον κόσμο μες στην περιοχή του αντιπάλου, δεν παίζεις με καφενεία, σε Παγκόσμιο Κύπελλο παίζεις.

  3. 3 Νέο Kid 28 Ιουνίου, 2018 στο 08:42

    Αν ήμουν Κορεάτης κοουτς/παίκτης/ομοσπονδία θα ζητούσα ή μάλλον θα απαιτούσα γενναίο πριμ από Χιουντάι ΚΙΑ Σάμσουνγκ! Ξέρετε για τι φράγκα μιλάμε η αναμενόμενη κατά -κατ ελάχιστον- 20% αύξηση πωλήσεων σε μια αγορά σαν του Μεξικού; 😀
    (Χωριά τις αγορές των: Βραζιλίας, ηνωμενου Βασιλείου,Ιταλίας …είναι πολλοί οι φίλοι της μάνσσαφτ…😀)
    Στα σοβαρά, όπως τα λέει ο Π2 ,συν το γεγονός ότι έλειψε η πατροπαράδοτη γερμανική κωλοφαρδια (ντας γκλυκ ντερ τύχτιγκεν) σε κανένα ματς δεν ευτύχησαν να προηγηθούν, συν ότι δεν είχαν σεντερφορά, συν ότι ο Κροος έκανε περισσότερα λάθη σε τρία ματς απόσα έχει κάνει μαζεμένα όλα τα χρόνια στη Ρεάλ σε λίγκα και τσουλού, συν ότι παίζοντας σε ένα πανθομολογούμενα βατό γκρουπ είχαν φανερά υποτιμήσει τους αντιπάλους , συν (για να επανέλθω στα μεταφυσικά που μ αρέσουν) ότι τους έλαχε στο κρίσιμο ματς ο αντίπαλος που δεν έπρεπε (ως μενταλιτέτ) συν ότι όλα εδώ πληρώνονται όταν ασελγείς επι του ποδοσφαίρου! ΔΕΝ βάζεις 7 γκολ στο πτώμα της Βραζιλίας ρε βλάχο Μύλερ! Όπως λένε και οι σοφοί Ιταλοί το 1-0 είναι καθαρή νίκη. Το 2-0 θρίαμβος. Το 3-0 μια ανοησία που κάποτε θα πληρώσεις!
    Τούτων λεχθέντων, και για να είμαστε και ρεαλιστές και δίκαιοι, οι Γερμανοί φυσικά θα επανέλθουν , καθώς χάνουν πού και πού κανα ματς αλλά νίμαλς ντεν κόπφ!

  4. 4 dr7x 28 Ιουνίου, 2018 στο 09:33

    Ο αποκλεισμός της Γερμανίας θα ανοίξει και εσωτερικά τους και γενικότερα ποδοσφαιρικά θέματα. Βλέποντας π.χ. τους κενούς χώρους στις άμυνες των άλλων ομάδων και τις διπλές ζώνες που αντιμετώπιζε η γερμανική ομάδα (μια μέσα στη μεγάλη περιοχή και μία λίγο πιο έξω) καταλαβαίνουμε ότι η σπορά του Ρεχάγκελ ως προς τη συνταγή αντιμετώπιση πολύ ισχυρότερων ομάδων έχει δώσει καρπούς. Αρκούσε όμως ένας πιο αποτελεσματικός/χαρισματικός σέντερ φορ στη θέση του Χούμελς για να έχει λήξει το ματς σύμφωνα με τον σχεδιασμό και όλοι οι σημερινοί κριτικοί να λένε τα ανάποδα.

    Είναι προφανές ότι η γερμανική ομάδα είναι κορεσμένη, ότι το θέμα Εζίλ-Γκίντογκαν έπαιξε ρόλο, ότι σε τέτοιες καταστάσεις λειτουργούν κλίκες, ότι ο Λεβ έπρεπε να ανησυχήσει όλο τον τελευταίο χρόνο που δεν σταύρωνε νίκη στα φιλικά, αλλά και τι να έκανε; Δεν είναι ομάδα του τριτοτέταρτου γκρουπ δυναμιότητας, να τους ξηλώσεις όλους και να πεις χτίζουμε ομάδα για το επόμενο κύπελλο. Υπάρχει ενδιαμέσως ευρωπαϊκό, υπήρχε Συνομοσπονδιών, οι παίχτες του είναι φορτωμένοι αγώνες υψηλού επιπέδου σε ΤσουΛου και ισχυρά πρωταθλήματα, τα ταλέντα του άγουρα για τέτοιους ρόλους.

    Και το μεγάλο ταλέντο, ε, δεν υπάρχει πια. Φανερό είναι. Η ίδια ομάδα με έναν φορ με την αποτελεσματικότητα του Κλόζε θα είχε προχωρήσει άνετα.

    Που μας φέρνει στο αμιγές ποδοσφαιρικό ερώτημα κτγμ. Τι πρέπει να κάνει μια ομάδα όταν είναι αντιμέτωπη με σύστημα 9-0-1, οκ, 5-4-1 με την πεντάδα στη μεγάλη περιοχή και την τετράδα στα δέκα μέρα πιο έξω (με δυο γρήγορους ακραίους στο κέντρο όμως, στήριγμα του φορ) και έναν καλό και γρήγορο κυνηγό που κρατάνε τρεις αμυντικούς πίσω; Έχεις κατοχή και αν βάλεις γρήγορο γκολ, όλα καλά. Αν όχι, όμως; Αν αναγκαστείς να ανοιχτείς; Να βγάλεις το αμυντικό χαφ για να βάλεις δεύτερο κυνηγό –γιατί τότε γίνονται οι πολλές ευκαιρίες στο χτεσινό ματς, με την ανισορροπία από το 80 και μετά, αλλά εξοντώνονται οι αμυντικοί στο πάνω κάτω και δεν μπορούν να πλαγιοκοπήσουν πια;

    Σε παιχνίδι ομάδων, αγοράζεις αυτόν που σου λείπει αλλά σε παιχνίδι εθνικών ομάδων πρέπει και να έχεις το ταλέντο του επιπέδου που χρειάζεσαι, αλλά και να στήσεις την υπόλοιπη ομάδα στηρίζοντάς το.

    Γίνονται και τα δυο μαζί;

  5. 5 Jimakos 28 Ιουνίου, 2018 στο 11:18

    Δεν θα ασχοληθώ με ποδοσφαιρική / τακτική ανάλυση, τα είπατε όλα επαρκώς νομίζω. Να σημειώσω μόνο πως βρίσκω πως το «bling-bling gang» που αποδίδουν στην φράξια με πρωτεργάτη τον Οζίλ, είναι αργκό των Γερμανών για τους ξένους (προφανώς επειδή Οζίλ, Κεντίρα, Μπόατενγκ έχουν μη-γερμανική καταγωγή).

  6. 6 rogerios 28 Ιουνίου, 2018 στο 11:41

    Αγαπητοί φίλοι, Δρα, π2, Νεοκίδιε και Τζιμάκο (καλώς ξαναβρεθήκαμε!), σας ευχαριστώ πολύ για τα διαφωτιστικά σχόλιά σας.

    Έχω την αίσθηση ότι το πρόβλημα της Γερμανίας δεν μπορεί να συνοψισθεί ούτε μόνο στη σημαντικότατη έλλειψη αξιόπιστου φορ ούτε στην αντιμετώπιση ενός αμυντικού παιχνιδιού (έχουμε δει πολύ χειρότερα παραδείγματα μαζικής άμυνας από αυτήν που αντιμετώπισε η Γερμανία – το Μεξικό σε ολόκληρο το παιχνίδι και η Σουηδία στο α΄ημίχρονο δεν έπαιξαν πιο αμυντικά απ΄ό,τι παίζει μια ομάδα σαν τη Ρεάλ Μαδρίτης λ.χ.).
    Ίσως σας φαίνεται αφελές, αλλά νομίζω ότι η ιστορία της ακμής, της νομοτελειακής φθοράς και της παρακμής (ό,τι κι αν σημαίνουν οι γενικότητες αυτές) εξηγεί πολύ καλύτερα την απογοητευτική εικόνα της Γερμανίας. Μια χαρισματική γενιά έκανε τον κύκλο της και δεν αντικαταστάθηκε επάξια, όσο τέλειο κι αν είναι το γερμανικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης ποδοσφαιριστών.

    Η φετινή ομάδα στην κατάσταση που βρισκόταν και με τους συγκεκριμένους παίκτες δεν ήταν για πολλά. Το θαύμα ήταν περισσότερο η επικράτηση in extremis επί των Σκανδιναβών, παρά το χτεσινό κάζο.

    [προφανώς και η Γερμανία θα επανέλθει δριμύτερη και σύντομα. Δεν χάνονται κατά κανόνα οι παραδοσιακές δυνάμεις, κατά μείζονα δε λόγο η διαχρονικά σταθερότερη από αυτές].

  7. 7 Jimakos 28 Ιουνίου, 2018 στο 12:00

    Ακριβώς. Όπως συνέβη και με την Ισπανία τα προηγούμενα χρόνια. Με τους ίβηρες μάλιστα θεωρώ πως έγινε και πιο απότομα. Καθότι η ομάδα που κέρδισε το Παγκόσμιο του 2010 και το Ευρωπαϊκό του 2012 ήταν σχεδόν ίδια, και οι ίδιοι παίχτες ήταν που αποκλείστηκαν στην επόμενη διοργάνωση του ’14. Η Γερμανία είχε δείξει δείγματα φθοράς ήδη από το τελευταίο Ευρωπαϊκό, του ’16. Θα πει κανείς ότι έφτασε στους 4, αλλά μεταξύ μας, με τι μπάλα? Και με τι αντιπάλους? Την Σλοβακία και μετά την Ιταλία του Παρόλο, του Έντερ και του Τζάτζα, κι αυτούς στα πέναλτι…
    Ότι θα επανακάμψουν είναι το μόνο βέβαιο. Κι ελπίζω όχι με Λεβ στην άκρη του πάγκου…

  8. 8 sarant 28 Ιουνίου, 2018 στο 12:03

    Μπράβο, καλοδεχούμενο και χρήσιμο το άρθρο!

    Λιγάκι να δούμε και τα ζευγαρώματα στον επόμενο γύρο. Όποιος κερδίσει από Αγγλία και Βέλγιο πέφτει δυνητικά σε Βραζιλία, ενώ ο άλλος με Σουηδοτέτοιους.

    • 9 rogerios 28 Ιουνίου, 2018 στο 12:11

      Σωστά (τα έλεγε χτες κι ο Στάζυμπος) – κι όχι μόνο Βραζιλία (αλλά και Αργεντινή ή Γαλλία) κ.ο.κ. Οπότε, θεωρητικά κι ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ο «χαμένος» της αναμέτρησης Αγγλίας-Βελγίου έχει ανοιχτό δρόμο. Αν και… [ούτε στους Κροάτες θα ήθελα να πέσω ούτε οι υπολογισμοί βγαίνουν πάντα σε καλό]

  9. 10 Νέο Kid 28 Ιουνίου, 2018 στο 12:11

    Απορώ με την υποτίμηση της Σουηδίας. Εντάξει δε θα θαμπώσει με μπαλάρα αλλά είναι πολύ επικίνδυνη .ξεχνάμε ότι έκοψε εκτός Μουντιάλ Ολλανδία και Ιταλία?
    Θεωρώ ότι θα αποκλείσει τη Βόρεια Αλβανία εύκολα.

    • 11 rogerios 28 Ιουνίου, 2018 στο 12:16

      Καθόλου δεν την υποτιμώ, αλλά η εκ μέρους της διαχείριση του αγώνα με τους Γερμανούς με απογοήτευσε και με ανησύχησε ιδιαίτερα. Κατά τα λοιπά, το λέω και στο κείμενο, η Σουηδία είναι από τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές συμπάθειές μου (εδώ την έχω υποστηρίξει και στο Ιτάλια Νοβάντα, με Μπρόλιν, Στρέμπεργκ και Μάγκνουσσον, όταν είχε κάνει τραγικές εμφανίσεις και 3 ήττες – ήρθε όμως η εκδίκηση του ’94 😉 ).

    • 13 sarant 28 Ιουνίου, 2018 στο 15:13

      Σουηδοτέτοιοι είναι Σουηδοί ή Ελβετοί.

  10. 14 George Fertakis 28 Ιουνίου, 2018 στο 12:26

    Μήπως υπάρχει λινκ από την στήλη του france football; Mε ένα πρόχειρο ψάξιμο και ως μη γαλλομαθής δεν κατάφερα να την εντοπίσω, ευχαριστώ προκαταβολικά!

  11. 15 Νέο Kid 28 Ιουνίου, 2018 στο 12:29

    Για το Σαραντάκο τογραψα που είπε για Σουηδοτέτοιους. 😉😃

  12. 16 Jago 28 Ιουνίου, 2018 στο 12:34

    Θα το πάω και με την ηλικιακή κατανομή, Γερμανία, Αργεντινή και ίσως Βραζιλία είναι «κάτι κουρασμένα παλικάρια» που ρίχνουν το βάρος στο «τεχνικό» ποδόσφαιρο παρά στο «πείσμα» των πιτσιρικάδων με καλύτερη φυσική κατάσταση όπως έγινε στο παιχνίδι με τη Νότια Κορέα, που όπως είδαμε μια εκ των υστέρων τραγική επιλογή του ανασκαφέα δίδυμων οπών. Κι έτσι πάλι συμπίπτουν αρκετά οι προβλέψεις σου με τις δικές μου εκτιμήσεις.

  13. 17 Νέο Kid 28 Ιουνίου, 2018 στο 12:39

    Μου έχει κάνει εντύπωση ο εγγλεζάκος προπονητής. Πέραν από τα καθαρά τεχνικά, πολύ σοβαρός στις δηλώσεις του, μετρημένος, ρεαλιστής, κύριος. Καθόλα atypical δηλαδή για προπονητής των λιονταριών.
    Περιμένω σήμερα ,εντάξει δεν θα ζητήσει να χύσουν και αιμα.., να παίξει κανονικά το παιχνίδι του ,(με το σχετικό ροτέισον σε άτομα) καθώς δήλωσε ότι πρώτον δεν ξέρει πώς να παίξει για να χάσει… Και δεύτερον δήλωσε λίγο πολύ » και ποιοι είμαστε εμείς που έχουμε να νικήσουμε σε νοκάουτ από το 2006 για να διαλέγουμε αντιπάλους; » Εντάξει ,με άλλα λόγια ,πιο» εγγλέζικα» το είπε, αλλά αυτό ήταν το νόημα.

    • 18 Jimakos 28 Ιουνίου, 2018 στο 13:09

      Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο θυμάμαι τον Σάουθγκεϊτ σαν παίχτη, παρά σαν κόουτς. Συνεπώς τα πεπραγμένα του δεν τα πολυξέρω, αλλά μπροστά σε κάτι Χόντσον και Μακλάρεν που έχουμε φάει στη μάπα, αποκλείεται να είναι χειρότερος (αν και οι άγγλοι έχουν αυτό τον θαυμαστό τρόπο να μας εκπλήσσουν πάντα).

  14. 20 Stazybο Hοrn 28 Ιουνίου, 2018 στο 13:43

    Έγραφα πριν 8 χρόνια (συγγνώμη για το σεντόνι):

    Η Γερμανία εκπροσωπεί πολλές υγιείς αντιλήψεις για το ποδόσφαιρο στο μουντιάλ αυτό:

    – η μπάλα εξακολουθεί να αποτελεί παράδειγμα υπόδειγμα μαζικού αθλητισμού, ακόμη και στις μέρες μας. Εκεί που ο Εγγλέζος θα κατεβάζει τις μπύρες παρακολουθώντας την ομάδα του, ο Γερμανός θα βγει στη βροχή για ερασιτεχνική προπόνηση-διασκέδαση στα άπειρα πάρκα και γήπεδα. Οι Ολλανδοί είναι, επίσης, κοντά σε αυτό.

    – Οι γερμανικές επαγγελματικές ομάδες και οι αντίστοιχες διοργανώσεις είναι υπόδειγμα προσέγγισης και φιλοσοφίας στα οικονομικά και στο πόσο μπορεί να ανοιχτεί μια ομάδα. Αντίθετα με Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία, για να συγκρίνω με ίδιας ή ανώτερης εμβέλειας πρωταθλήματα, η νοικοκυροσύνη αποτελεί την στέρεη βάση για όλα τα άλλα. Βέβαια, αρκετά μελανά σημεία υπάρχουν, τα εξής δύο, η Μπάγερν. Που πρακτικά, μπορεί να παίρνει όποιον παίκτη θέλει, να δανείζει ή να κλείνει προκαταβολικά κάθε ταλέντο.

    – Έχουν μια διοργάνωση λιγότερη από Αγγλία, και, κυρίως, ένα μήνα διακοπή το χειμώνα. Συνολικά, έχουν στα πόδια τους στο τέλος της σεζόν 10, ακόμη και 15, ματς, από τους συναδέλφους τους σε εγγλέζικες,ισπανικές και ιταλικές ομάδες. Διαπιστώνουμε, όλοι, τη φρεσκάδα τους τις μέρες αυτές.

    – Τα συμμαζεμένα οικονομικά έχουν ως αποτέλεσμα να μην έρχονται τεράστιες φίρμες στην Μπουντεσλίγκα. Έτσι οι Γερμανοί παίκτες και έχουν όλοι πολλά ματς στα πόδια τους μέσα στη χώρα τους, και είναι και πρωταγωνιστές κι όχι δεύτερα βιολιά σ’ αυτές. Κι αυτά, μέσα στη χώρα τους. Πολύ σημαντικό στην ψυχολογία του αθλήματος, αυτό. Παρόμοια ισχύουν και για τους Ισπανούς στον τομέα αυτό. Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, ίσως και Ιταλία, ήταν οι μόνες χώρες -αν θυμάμαι καλά- με όλους τους παίκτες τους να προέρχονται από το εγχώριο πρωτάθλημά τους. Οι Γερμανοί παίκτες είχαν το μικρότερο συναγωνισμό με ξένους παίκτες στις ομάδες τους.

    – Επιτέλους, 20 χρονιά μετά την είσοδο των Ανατολικογερμανών, και μετά τους Πολωνογερμανούς, βλέπουμε πολύχρωμη Γερμανία! Όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και μάλιστα, όχι μέσω πρώην αποικιών, αλλά από παιδιά μεταναστών.

    – Δείχνει να έχει καλό προπονητή· βέβαια, ως τώρα, μάλλον δεν είχε αντίπαλο σε αυτό…

    Υπογράμμισα παραπάνω, τον κύριο λόγο που, κττμγ, αυτή η Γερμανία τέλειωσε οχτώ χρόνια μετά.

  15. 21 Jago 28 Ιουνίου, 2018 στο 14:27

    Guys, τώρα είδα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Να κάνουμε από τώρα στοίχημα για τον αποψινό αγώνα Αγγλία – Βέλγιο;
    (Εκτός αν πάρει νωρίς το αεροπλάνο της επιστροφής)

  16. 22 rogerios 28 Ιουνίου, 2018 στο 14:40

    @George Fertakis: Καλώς ορίσατε ως σχολιαστής του ιστολογίου! Η στήλη «Je suis champion du monde» υπάρχει μόνο στην έντυπη έκδοση του Φρανς Φουτμπώλ (κατά κανόνα στη σελίδα 6). Στην ηλεκτρονική δεν υπάρχει (ή δεν τη βρίσκω ούτε κι εγώ).

    @Jago: Καλώς τον αρχηγό! Όχι, δεν νομίζω ότι το ζήτημα είναι ηλικιακό και/ ή φυσικής κατάστασης, Οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι εξαιρετικά σύνθετες κατασκευές και η επιτυχία ή η αποτυχία τους δεν εξηγείται ποτέ μονοσήμαντα. Τα σφάλματα του ανασκαφέα ήταν πολλά και διάφορα. 😉
    [και, όχι, δεν θέλω να εξηγήσω ή να προβλέψω τίποτε με βάση τις επισκέψεις και τα ταξίδια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης]

    @Νεοκίδιος και Τζιμάκος: Δεν έχω σχηματίσει άποψη για τον Σάουθγκέιτ. Ξαναλέω ότι για ό,τι έχει να κάνει με Βέλγιο κι Αγγλία θέλω να δω το πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι που θα δώσουν. Ως τότε μιλάμε μόνο με υποθέσεις.

    @Στάζυμπος: Αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι υπερβολικά απλουστευτικό να εξηγήσεις τις αποτυχίες του ποδοσφαίρου μίας χώρας αποκλειστικά λόγω παθογενειών που άπτονται της ηγεμονίας ενός συλλόγου;

    :

  17. 25 Νέο Kid 28 Ιουνίου, 2018 στο 17:59

    Ωραία… Μένει να δούμε τη μάχη Αγγλίας Βελγίου λοιπόν για την πολυπόθητη 2η θέση που στέλνει στην εύκολη Κολομβία αντί στο μεγαθήριο Ιαπωνία… (ο,τι ναναι)
    Κρίμα πάντως για τη Σενεγάλη. Τη γούσταρα

  18. 26 Νέο Kid 28 Ιουνίου, 2018 στο 18:03

    Αυτό το κριτήριο με τις κάρτες πάντως είναι μεγάλο καραγκιοζιλίκι. Καλύτερα να έκαναν κλήρωση.

  19. 27 Stazybο Hοrn 28 Ιουνίου, 2018 στο 19:17

    8 αλλαγές η Ινγκλατέρα, 9 η beta version χώρα…

  20. 28 Νέο Kid 28 Ιουνίου, 2018 στο 19:20

    Εύχομαι σε όποιον βγει δεύτερος να δει παρδαλό θεό απ τους κολομβιανούς. Ελπίζω να είναι οι Εγγλέζοι γιατί έχω ποντάρει λεφτά στο Βέλγιο.

  21. 29 redkangaroo 28 Ιουνίου, 2018 στο 19:58

    Βάμος εσκομπάρηδες, το πάλεψαν, το πήραν κι έχουν και γκολκήπερ ωραίο, είχαν και την ατυχία να χάσουν νωρίς τον Χάμες (αλλά η αλλαγή του μια χαρά παίκτης), θα είναι σκληρό καρύδι στα νοκ άουτ με όποιον κι αν παίξουν… ας μηνκάνουν πονηρούτσικους υπολογισμούς βελγάκια και αγγλάκια [φυσικά νορμάλ βρίσκω το ροτέισον όταν δεν καίγεσαι για νίκη-βαθμούς]
    -αλλά δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι αν δεν υπήρχε ΒΑΡ το Σενεγκάλ κατά πάσα πιθανότητα θα είχε ανοίξει το σκορ με το πέναλτι και τρέχα γύρευε μετά-
    αξιοπρεπείς οι πολωνοί, έπαιξαν για την ιστορική φανέλα και δεν χαρίστηκαν στους σαμουράι
    υγ. όντως η ιστορία με τις κάρτες είναι μέγιστο καραγκιοζιλίκι

  22. 30 Νέο Kid 28 Ιουνίου, 2018 στο 21:52

    Καλό αποκλεισμό από την Κολομβία γελοία εγγλεζάκια.

  23. 31 Jago 28 Ιουνίου, 2018 στο 22:22

    Αδιάφοροι βαθμολογικά και οι δυο αγώνες μεν αλλά ούτε η Αγγλία ούτε το Βέλγιο έπεισαν πια απόψε. Περίμενα κάτι καλύτερο αλλά μάλλον ήθελαν «να κρύψουν τα χαρτιά τους» για τη συνέχεια. Ίδωμεν.

  24. 32 rogerios 29 Ιουνίου, 2018 στο 00:01

    Αγαπητοί φίλοι, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας!

    Λόγω υποχρεώσεων έχω μόνο αποσπασματική εικόνα από τα σημερινά ματς. Τα βραδινά ενδιαφέρουν καταρχήν μόνον όσους έπαιξαν στοίχημα. 😉 Ένα ματς μεταξύ αποκλεισμένων κι ένα άλλο που έπαιξαν τα δεύτερα. Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι το Βελγιο πήρε τη σωστή απόφαση κι ας κινδυνεύει να πέσει στη Βραζιλία στους 8. Τουλάχιστον την πρόκριση στα προημιτελικά την έχει στο τσεπάκι της. Δεν βλέπω την Αγγλία να περνά την Κολομβία, αλλά βέβαια μπορεί να παίζουν ρόλο και οι προκαταλήψεις μου. 😉

    Για τον άλλο όμιλο, τα πράγματα πήγαν όπως υποψιαζόμουν με αποτέλεσμα να περάσει η Ιαπωνία, δηλαδή η πιο αδύναμη ομάδα του γκρουπ. Ναι, συμφωνώ με τον Νεοκίδιο, το κριτήριο με τις κάρτες είναι γελοίο (κι ας προσπαθεί να περάσει ένα σωστό μήνυμα). Καλύτερα κλήρωση που λέει ο λόγος. 🙂

  25. 33 paolodrosi 29 Ιουνίου, 2018 στο 08:18

    Συγγνωμη για το σεντονι και την καταχρηση χωρου.

    Δεν εχει δεχτει γκολ, μεχρι τωρα η Ουρουγουαη.
    Αυτο απο μονο του, φανερωνει πολλα. Γιατι οπως λεει και το κλισέ, η επιθεση κοβει εισιτηρια, και η αμυνα δινει τιτλους.
    Ως εκ τουτου, προβλεπω το δασκαλο Σαντος, να κατεβαζει το καφε δερματινο απο το πανω ραφι της ντουλαπας. Στην εσωτερικη τσεπη εχει κρυμενο το εγχειριδειο, πώς να καταστρεψεις ενα ματς και να παρεις την προκριση στα πεναλτυ, ή απο καμια τρελλη εμπνευση του Ροναλντο.
    Στηριζω δασκαλο Σαντος (καρπουζά) και βαζω τα λεφτα μου στην Πορτογαλια.

    Στο αλλο παιχνιδι του Σαββατου, δυστυχως προβλεπω πικρα για τον λατρευτο Χορχε Σαμπαολι.
    Στο μόνο που μπορει να ελπιζει, ειναι να εχει τιποτα μανιταρια στο δειπνο της Παρασκευης ο Ντεσαμπ, και να »δει» κανά προχωρημενο ονειρο, με Ματουιντηδες, Ραμίδες και Σιντιμπεδες.
    Συνεπως θα περιμενω μεχρι την εναρξη, για να δωσω τον οβολό μου στα πετειναρια.

    Κυριακη γιορτη και σχολη, και χέλο μαδερ Ράσσια.
    Δεν μπορω άλλο Πικε, Ραμος, Ινιεστα 34 χρονων και Σιλβα 32 χρονων.
    Μεχρι τωρα εχουν δεχτει γκολ, απο φαουλ, απο πεναλτυ, απο κορνερ, κι απο ατομικα λαθη, του Ντε Χεα και του Ραμος.
    Επισης ο Ιερο στον παγκο, δεν εμπνεει.
    Απο την αλλη το ξανφό γκιένος, λεγεται οτι ειναι ζιγκα στα φαρμάκια.
    Αρα, συνεχες τρεξιμο κι αλληλοκαληψη στο δικο μας μισο, και περιμενουμε καποια κοντρα επιθεση, ισως ενα φαουλ του Γκολοβιν, ή καμια παπαριά του Ραμος.
    Οταν μας προσφερουν εφτα φορες τα λεφτα μας πισω, αυτο αποτελει προκληση.

    Κροατια-Δανια και ωρα να σκασει το κανονι.

    Η Βραζιλια εχει σκοραρει πεντε γκολ. Τα τρια στην κοντρα επιθεση, ενα απο κορνερ, και μια ζωγραφια του Κουτινιο.
    Το Μεξικο μας εχει δειξει εναντιον της Γερμανιας, σφιχτη αμυνα στο δικο του μισο, και γρηγορη αντεπιθεση με τους Βελα και Λοζανο.
    Η τριπλετα Ερερα-Γκουαρνταδο-Λαγιουν στη μεση, ειναι πολυπειρη και ποιοτικη.
    Η Βραζιλια πισω, με Τιαγκο Σιλβα και Μιραντα, θα εχει προβλημα, ετσι και βγαλει πολλους παιχτες μπροστα.
    Με ακραια μπακ τους Φαγκνερ και Λουις Φιλιπε, δεν τρομαζεις την αντιπαλη αμυνα.
    Πιστευω οτι το Μεξικο θα την κανει τη ζημια και θα παρω εφτα φορες πισω τα δυο πιτογυρα που θα τζογαρω.

    Η Ιαπωνια δεν ειναι ευκολη ομαδα. Γι αυτους που λενε οτι το Βελγιο θα κανει περιπατο.

    Η Σουηδια με την Ελβετια, ειναι ισως απο τα πιο αδιαφορα νοκ αουτ.

    Η Αγγλια της Νοτιας Πυλης, ειναι το δικο μου φαβορι, μεχρι τελους.
    Αυτη ειναι η ευκαιρια του Στερλινγκ. Το διδυμο στα σεντερ μπακ Μινα-Σαντσεζ, δεν εχει γρηγορα πρωτα βηματα.
    Δεδομενου οτι ο Τυφωνας τραβαει πανω του παιχτες, ειναι η ιδανικη ευκαιρια του Στερλινγκ.
    Κ’μον Ινγκλαντ.

  26. 34 Νέο Kid 29 Ιουνίου, 2018 στο 08:43

    Τελικά πιστεύω ότι θα δούμε έναν ακόμη πρωτότυπο και πολύ εγγλέζικο τρόπο να αποκλειστείς από μια μεγάλη διοργάνωση.
    Τα δίνεις όλα για να αποφύγεις τη Βραζιλία στους 8 και αποκλείεσαι στους 16 απ την Κολομβία…how originally English! Isn’t it?

  27. 35 Δύτης των νιπτήρων 29 Ιουνίου, 2018 στο 08:53

    Τι ωραία η συζήτησή σας! (αχ, τα μπλογκ κάποτε… καθένας το χαβά του)

  28. 36 Ζαφ. Πετρ. 29 Ιουνίου, 2018 στο 09:03

    Ανέμενα πώς και πώς την εμφάνιση ξανά του ιστολογίου!

    Το ότι μυρίζετε από ασπρόμαυρη, πέραν των βασικών, φαίνεται ως προς την αναφορά σας στον ΤΕΡΑΣΤΙΟ Όσκαρ Γουάσινγκτον Ταμπάρεζ. Εγώ δε θέλω να κάνω κάποια πρόβλεψη (ή ευχή), αλλά την περιμένω πώς και πώς την Ουρουγουάη…

    υ.γ. αφήνω τούτο: http://prin.gr/?p=21302

  29. 37 rogerios 29 Ιουνίου, 2018 στο 15:26

    Και πάλι πολλές ευχαριστίες για τα σχόλιά σας!

    @Paolodrosi: Μερσί για το ωραίο και μεστό σχόλιο! Ίσως διαφωνούμε σε κάποια επιμέρους, αλλά μάλλον αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Κι εγώ δίνω μεγάλη τύχη στον αγαπημένο μας «καρπουζά», αλλά δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω κι ακλόνητο φαβορί. Στο άλλο, αυτό που μας ενδιαφέρει, σόρρυ, αλλά είμαι κλασσικός οπαδός. Ακόμη και με Σαμπάολι στην Αλμπισελέ(σ)τε θα πιστεύω!

    Δεν βλέπω πώς θα τα καταφέρει τώρα το Μεξικό, αλλά λέω εκ των προτέρων ότι αν το κάνει θα με ευχαριστήσει. 😉

    Στην Ιαπωνία, να με συμπαθάτε, αλλά δεν δίνω τύχη.

    @Νεοκίδιος: δεν ψάχνω για πρωτοτυπίες. Μου φτάνει και μου περισσεύει να αποκλειστεί η Αγγλία. 🙂

    @Δύτη, καλώς σε ξαναβρίσκουμε! Τα μπλογκ δεν πεθαίνουν κι ας είναι κάμποσα χρόνια στην εντατική!

    @Ζαφ. Πετρ.: καλώς ορίσατε ως σχολιαστής του ιστολογίου! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια [κι ας παραπέμπει η μυρωδιά ασπρόμαυρης στα γηρατειά μας ,) ] Κι εγώ την περιμένω με τεράστιο ενδιαφέρον την Ουρουγουάη! Από τα αγαπημένα μου λείπει το λευκό, αλλά αν χρειαστεί θα την κάνω με χαρά την παραχώρηση. 🙂

  30. 38 kleovis 29 Ιουνίου, 2018 στο 16:08

    Καλησπέρα φίλε, ωραίο το άρθρο σου, συμφωνώ γενικότερα με τις κρίσεις σου. Οπότε θα στρίψω λιγάκι πορεία και θα σταθώ σε αυτό τον υπέροχο κόσμο της Αργεντινής, δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο, αυτή την αγάπη για την ομάδα ακόμη και την δυσκολότερη στιγμή! Και γι αυτό τον κόσμο και την ανάταση που μας δημιουργεί ακούγοντας τους να τραγουδούν δίχως σταματημό, θέλω η Αργεντινή να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται, με αυτή την μέτρια ομάδα. Θα ήθελα λοιπόν τελικό ανάμεσα σε αυτή την ομάδα και την Κροατία.
    Ευχαριστώ για τον χώρο, γεια σας

    • 39 rogerios 29 Ιουνίου, 2018 στο 16:35

      Καλώς όρισες στο ιστολόγιο κι ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Ο κόσμος της Αργεντινής πιστεύω κι εγώ ότι είναι πράγματι μοναδικός. Η φετινή ομάδα είναι που προκαλεί πολλές αμφιβολίες για τις δυνατότητες που τελικά έχει,
      Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο! Τα λέμε!

  31. 41 rogerios 30 Ιουνίου, 2018 στο 17:56

    Ματσάρα και πείτε ό,τι θέλετε…
    Αν η Αργεντινή είχε κι έναν προπονητή στον πάγκο της (έναν κανονικό προπονητή, τον Μπάμπη Τεννέ, τον Παράσχο, κάποιον, τέλος πάντων) θα μπορούσε με το ίδιο ακριβώς υλικό να κάνει πολλά. Αλλά…

  32. 42 Νέο Kid 30 Ιουνίου, 2018 στο 18:01

    Ρογήρε, κι αν οι Γάλλοι ήταν λίγο …λιγότερο Γάλλοι το σκορ θα ήταν …άσε καλύτερα.
    Υπήρχε διαφορά κλάσης μεγάλη. Τα χω πει προ πολλού βέβαια για τη Γαλλία.

  33. 43 rogerios 30 Ιουνίου, 2018 στο 18:06

    Η Αργεντινή διαχειρίστηκε άθλια το προβάδισμά της. Μπράβο στη Γαλλία για την αντίδραση που έβγαλε στο 1-2. Καθοριστικός ο Εμπαπέ, τεράστιο ταλέντο, αν και βουτάει υπέροχα. 😉

    Από εμένα ένας μεγάλος έπαινος στον Γκριεζμάν, έδειξε γιατί είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Υπάρχουν δύο φάσεις που μπορεί θεμιτά να διεκδικήσει πέναλτυ κι εκείνος επιλέγει να σταθεί όρθιος και να συνεχίσει τη φάση, μολονότι η θέση του είναι πλέον μειονεκτική.

    • 44 Νέο Kid 30 Ιουνίου, 2018 στο 18:09

      Τι εννοείς ; ότι δεν ήταν πέναλτι; όχι δα.

    • 45 Stazybο Hοrn 30 Ιουνίου, 2018 στο 18:13

      Βγάζεις οπαδισμό, ίσως και χαιρεκακία. Ευτυχώς το 1-2, κράτησε λίγο, γιατί ήδη οι Αργεντίνοι είχαν αρχίσει να πέφτουν σε κάθε φυσηξιά του αέρα. Και μετά, που ξεκίνησαν τα δολοφονικά, τους προστάτεψε όσο έπρεπε ο διαιτητής.

      Όταν βλέπεις τον Μέσι, σε κάθε γκολ που τρώγανε, αντί να δίνει θάρρος και να τρέχει να βάλει την μπάλα στη σέντρα, να είναι σα θλιμμένη χήρα, τι να φταίει ο κάθε προπονητής; Εδώ, ούτε στην ισοφάρισή τους τα γκολ, έτρεχε να ξεκινήσει το παιχνίδι.

      Φάγαμε κουβά, με τη διαφορά 2+ γκολ που ζητούσαμε, αλλά χαλάλι.

    • 46 π2 30 Ιουνίου, 2018 στο 18:21

      Ακριβώς όπως το είπε ο Ρογήρος: το ότι προηγήθηκε η Αργεντινή ήταν η αρχή του τέλους της. Οι Γάλλοι, εξαιρετικά σοφτ ως τότε, αποφάσισαν να παίξουν μπάλα.

  34. 47 redkangaroo 30 Ιουνίου, 2018 στο 18:07

    Κι όμως όταν είδα τους αργεντίνους μετά την ισοφάριση (2-2) έβλεπα στα πρόσωπά τους μια μοιρολατρία του τύπου «οκ τους δυσκολέψαμε όμως, δεν πέσαμε αμαχητί, δεν θα μας βρίσουν πίσω στην πατρίδα» τα περίμενα τα επόμενα από τους εμφανώς πιο ποιοτικούς γάλλους.
    Και κάτι ακόμα στην κοκορομαχία εκεί στις καθυστερήσεις ο αρχηγός Μέσι εξαφανισμένος, όχι φυσικά για να τσακωθεί αλλά για να μαζέψει την κατάσταση, αυτό κάτι λέει.
    Από τα παιχνίδια που θα έχεις να θυμάσαι πάντως!
    Για τα περί (μη) προπονητή τα έχουμε ξαναπεί.
    υγ. λέγεται ο Μπάμπης Ο Τεννές ωσάν να ήταν ιρλανδός 🙂

  35. 48 Νέο Kid 30 Ιουνίου, 2018 στο 18:16

    Και λίγα παρακαλώ αγαπητοί συμπλογκίται για τον τιτανοτεράστιο και παμμέγιστο προπονητή της τιμημένης ποδοσφαιρομάνας της Φθιωτικής γης! 😀

    Στα σοβαρά, εντάξει κλόουν ο Σαμπάουλος αλλά σήμερα τα ανακατώματά του δεν βγήκαν κι άσχημα . Υπήρχε διαφορά δυναμικότητας, πώς να το κάνουμε .

    • 49 Stazybο Hοrn 30 Ιουνίου, 2018 στο 18:22

      Ένας πρόγονός του μακρινός που είχε ταξιδέψει με τον Κολόμβο, λέγεται πώς είχε κάνει τον πήδο στη Φλόριντα και τράβηξε βόρεια, δίνοντας τελικά το όνομά του στην κεντροανατολική πολιτεία όπου πέθανε…

  36. 50 Jimakos 30 Ιουνίου, 2018 στο 18:46

    Η Αργεντινή, όσο και να την συμπαθούμε, δεν άξιζε να περάσει. Όχι τους Γάλλους, ούτε από τους ομίλους ίσως. Αδιανόητα κακή διαχείριση από Σαμπάολι, ωστόσο θα σταθώ στο ότι σε κανένα σημείο του αγώνα οι Αργεντίνοι δεν έβγαλαν αυτό το πάθος και τον τσαμπουκά για το οποίο είναι γνωστοί. Σχεδόν μοιρολατρικά το πήγαν το ματς… Και σκέφτομαι πόσο διαφορετική μενταλιτέ θα είχαν αν στην άκρη του πάγκου καθόταν , ένα τυχαίο παράδειγμα, ο Σιμεόνε με τον Μπούργος.
    Οι Γάλλοι, τρομερά αθλητική ομάδα. Πνευμόνια, αντοχή. Αυτό που δεν μπορώ να αποφασίσω είναι αν στο 4-2 σεβάστηκαν τη μούμια της Αργεντινής και δεν είχαμε καμία ξεφτίλα, ή απλά μέχρι εκεί μπορούν…

  37. 51 paolodrosi 30 Ιουνίου, 2018 στο 20:58

    Στο πρωτο ημιχρονο, η Γαλλια το πηγε στο ρελαντί.
    Στο δευτερο ομως, που κατεβηκε για να παρει το παιχνιδι, οι μαυροι παιχτες της εβαλαν μπροστα το τουρμπο.
    Η Γαλλια εχει πλουσιο ατομικο ταλεντο, σε ιδανικη ηλικια.
    Αντιθετα η Αργεντινη, εχει παιχταραδες μεν, στα τελειωματα τους δε. Οι εφτα στους δεκα που αρχισαν το παιχνιδι, ηταν 30+ στην ηλικια.
    Γι αυτο τα πλαγια μπακ των Γαλλων, ανεβοκατεβαιναν αβερτα το γηπεδο.

  38. 52 Stazybο Hοrn 30 Ιουνίου, 2018 στο 21:59

    σούπα ματς
    κουβάς νο 2: καμία κόκκινη

  39. 53 π2 30 Ιουνίου, 2018 στο 22:26

    Μπράβο στα παλικάρια του Ρίο ντε λα Πλάτα. Ν’ αφιερώσουμε κι ένα τραγουδάκι στον πολυαγαπημένο μου Κριστιάνο Ρονάλντο:

  40. 54 Stazybο Hοrn 30 Ιουνίου, 2018 στο 23:27

    Πάντα μένω με την απορία γιατί τα βάζετε με τον Ρονάλντο.

    Υπόδειγμα εργατικότητας ως αθλητής, υπόδειγμα γενναιοδωρίας χωρίς φανφάρες και δημοσιότητες από τα πάμπολλα λεφτά του, υπόδειγμα διαχείρισης της προσωπικής του ζωής, υπόδειγμα διαχείρισης της εικόνας του.

    Αθλητής που προφανώς θέλει πάντα να είναι πρώτος σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο με την εκάστοτε ομάδα του, και γκρινιάζει και πληγώνεται γνήσια όποτε αυτό δεν γίνεται. Ποτέ δεν χρησιμοποιεί, όμως, δόλια μέσα για αυτό.

    Να καταλάβω τη ζήλια, ή το χαβαλέ, αλλά ως εκεί. Μακάρι όλοι οι επαγγελματίες αθλητές να ήταν σαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

    • 55 π2 1 Ιουλίου, 2018 στο 08:02

      Στάζυ, τα έχουμε ξαναπεί νομίζω για τον Ρονάλντο. Ο κύριος λόγος που τον αντιπαθώ -με πάθος- είναι ότι ότι το υπερτροφικό και ασυγκράτητα ναρκισσιστικό εγώ του εκλαμβάνει και προσπαθεί να μετατρέψει ένα ομαδικό άθλημα ως ατομικό. Δεν νομίζω ότι τον ενδιαφέρει η ομαδική νίκη παρά μόνο στον βαθμό που αντανακλά στην ατομική.

      Θυμάμαι έναν αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος, όπου η Ρεάλ νικούσε μια μικρή ομάδα με ένα ευρύ σκορ (4-1, 5-1, κάτι τέτοιο) και στα τελευταία λεπτά, ενώ όλοι οι συμπαίκτες του έπαιζαν πασούλες και γιατί το παιχνίδι είχε κριθεί και από στοιχειώδη σεβασμό απέναντι σ’ έναν αντίπαλο τον οποίο είχαν κατατροπώσει, ο Ρονάλντο σκιζόταν μόνος του να σκοράρει επειδή κυνηγούσε ένα ατομικό στατιστικό ακόμη. Κέρδισε τελικά στις καθυστερήσεις ένα αμφισβητούμενο πέναλτι, το εκτέλεσε φυσικά ο ίδιος, σκόραρε και πανηγύριζε ως Χουλκ λες κι είχε μόλις πετύχει το νικητήριο γκολ σε τελικό Champions League.

      To πάθος του για τον εαυτό του καταλήγει να επιδεικνύει ασέβεια για τις στοιχειώδεις αρχές του αθλήματος που τον ανέδειξε.

      • 56 Stazybο Hοrn 1 Ιουλίου, 2018 στο 11:43

        Πρωταθλητισμός, ή επαγγελματικός αθλητισμός, χωρίς ναρκισισμό δεν υπάρχει -είτε σε ατομικά, είτε σε ομαδικά αθλήματα. Αλλιώς, μιλάμε για μαζική άθληση κι ερασιτεχνισμό. Το ότι ο Κ.Ρ. δείχνει απροκάλυπτα τον ναρκισισμό του, ή το ότι δεν ενδιαφέρεται να χαλαρώσει, ναι, σοκάρει ακόμα.

        Και θα διαφωνήσω ότι δεν ενδιαφέρεται για την επιτυχία της εκάστοτε ομάδας του. Από εκεί, προκύπτει ένα μεγάλο μέρος και της ατομικής του.

  41. 57 Brown 1 Ιουλίου, 2018 στο 11:59

    Ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα, λέω γω. Αν έλεγες προ τουρνουά ότι σε νοκ άουτ η Αργεντινή θα βάλει 3 και θα μείνει έξω, θα σε πέρναγαν για παλαβό. Η άμυνα, ανεκδιήγητη με κορυφαίο τον δεξιό μπακ (που δεν είχε και βοήθειες). Γυρίζεις το ματς (με Γάλλους, έχει σημασία αυτό), κι αντί να χαλάς κάθε φάση, τρως γκολ από 30 μέτρα, δέκα λεπτά να έμενε το 1-2, τα φαντάσματα θα έρχονταν από κει. ο Μέσι στην κατάθλιψη, μόνο Μασκεράνο και Ντι Μαρία. Τεσπα, ας γίνει επιτροπή σωτηρίας (στην οποία πρέπει να συμμετάσχει οπωσδήτε ο Σιμεόνε), γιατί αυτό το χάλι δεν το έχω ξαναδεί. Στο άλλο, καθόλου δεν ανησυχούσα για το αποτέλεσμα, ο Ταμπάρες κλείδωσε τα πάντα πίσω και οι μπροστινοί έκαναν τη δουλειά. Τον σκέφτομαι τώρα να σχεδιάζει αλγορίθμους για τ μπλοκάρισμα των Γάλλων. Βέβαια,η Ουρου πάει με μικρό ρόστερ και με φανερή την έλλειψη ενός καλού δημιουργικού μέσου που να πατάει περιοχή. Ακόμα κι έτσι όμως, θα το πάει το ματσάκι μέχρι τέλους (να δούμε και πώς είναι ο Καβάνι). Καθόλου τυχαία, αυτό το ταμπλώ θα βγάλει τα ματς που θα θυμόμαστε. Με το άλλο, μέχρι και δεν θα δω κάποια παιχνίδια.

  42. 58 Brown 1 Ιουλίου, 2018 στο 12:22

    ΥΓ. Τιμή και δόξα στον υπερτεράστιο Γκοντίν
    ΥΓ2. Το πρώτο γκολ της Ουρου, πάει στο τοπ 3 των μουντιάλ, για να μην πω ότι ΔΕΝ έχουμε ξαναδεί 1 – 2 σε τρίγωνο πλευράς 50 μέτρων.
    ΥΓ3. Πέρα του ότι αντιλαμβανόμαστε για τι παικτούρα πρόκειται ο Σουάρεζ, σημειώνω ότι ο γίγας Ταμπάρες τον κρατάει ως το κέντρο, δεν κουράζεται με μαρκαρίσματα (εξ ου και η ανισορροπία που προέκυψε με τον Πέπε στην ισοφάριση) και όσο περνάει η ώρα κι οι αντίπαλοι αμυντικοί κουράζονται ανεβαίνοντας, οπότε δαγκώνει ασυστόλως. Με Καβάνι μέσα, θα έγραφε 3 – 4 το κοντέρ.

  43. 59 rogerios 1 Ιουλίου, 2018 στο 13:03

    Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλιά σας!

    Με κατηγορεί ο αγαπητός Στάζυμπος για οπαδισμό και χαιρεκακία. Τον οπαδισμό ούτε τον έκρυψα ποτέ ούτε και τον αρνούμαι. Χαιρεκακία, όμως; Χαιρεκακία όταν πλέκω το εγκώμιο του Γκριεζμάν;

    Όπως ίσως αναμενόταν, συμφωνώ με τις θέσεις του Μπράουν. Και, πράγματι, αυτό το ταμπλώ δίνει και θα δώσει τις ματσάρες, το άλλο θα δίνει μόνο προκριθέντες. 😉

    Επιμένω ότι η Αργεντινή έχασε το παιχνίδι επειδή απέτυχε οικτρά να διαχειριστεί το προβάδισμά της. Έχει παίξει κάποιο ρόλο και η τύχη (ισοφαρίζει ο ακραίος αμυντικός Παβάρ – σπουδαίο ταλέντο είναι αυτός – πιάνοντας εν κινήσει το τέλειο σουτ με τα ιδανικά φάλτσα. Λίγο πριν είναι αυτός που τρώει από τον Ντι Μαρία τη ντρίμπλα που θα καταλήξει στο φάουλ από το οποίο θα προέλθει το 1-2). Σαφώς και έχει παίξει ρόλο και η κούραση του Ντι Μαρία, του ποδοσφαιριστή που προσπάθησε να κρατήσει στις πλάτες του ολόκληρη την ομάδα. Αλλά, το ίδιο υλικό με κανονικό προπονητή θα είχε επιτύχει πολύ περισσότερα. Ο Σαμπάολι έκανε χίλιες αλλαγές, ποτέ δεν έβαλε τον παίκτη που έπρεπε – τον Τζοβάνι Λο Τσέλσο. Ποτέ δεν δοκίμασε σοβαρά το λογικό δίδυμο επιθετικών, Αγουέρο-Ιγουαΐν. Όσο για το χτεσινό σύστημα χωρίς κανέναν επιθετικό ήταν εκ των προτέρων παραδοχή ήττας, κι ας έδωσε την ψευδαίσθηση για 55΄ λεπτά ότι μπορούσε να δουλέψει.

    Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την επικράτηση της Ουρουγουάης, διότι απέκλεισε έναν σοβαρό αντίπαλο που πουλά ακριβά το τομάρι του. Η Ουρουγουάη δείχνει πού θα μπορούσε να φτάσει και μια σοβαρή Αργεντινή αν είχε έναν προπονητή της προκοπής. Της λείπει, όπως λέει κι ο Μπράουν, ο καλός επιτελικός, αλλά μπορεί να μασκαρέψει την ατέλεια αυτή με το σούπερ δίδυμο της επίθεσης.

    Για τα σημερινά, εμμένω στις προβλέψεις του άρθρου. 😉

    • 60 Stazybο Hοrn 1 Ιουλίου, 2018 στο 15:13

      Ήταν άστοχη η λέξη, το είδα αμέσως μόλις εμφανίστηκε το μήνυμά μου, αλλά δεν θέλησα να γεμίσω το νήμα με διορθώση. Σίγουρα, πάντως, δεν υπήρξε κατηγορία 🙂

  44. 61 Νέο Kid 1 Ιουλίου, 2018 στο 16:52

    Αν αυτό το τσούκου τσούκου τικι τάκα πώς διάλο το λένε που παίζει η Ισπανία στο ά ημίχρονο λέγεται «υψηλό» ποδόσφαιρο…

    • 62 redkangaroo 1 Ιουλίου, 2018 στο 19:00

      και στο β ημίχρονο, και στο γ και στο δ πονέσαν τα ματάκια μας
      τελικά (κι έφυγα κι από τη θάλασσα για να το δω χωρίς ντάπα νττούπα στο μπιτς μπαρ)
      έναν παίκτη με προσωπικότητα είχε η Άρκτος κι εκεί που έπρεπε το έδειξε
      η απόκρουση με το πόδι στο έσχατο πέναλτι ήταν αριστούργημα
      (και φυσικά ήξερε πολύ καλά τι έκανε)

    • 63 Brown 2 Ιουλίου, 2018 στο 16:04

      Έζησα μια υπερβατική εμπειρία στο ματς. Λαγοκοιμόμουν, και ξυπνούσα κατά διαστήματα. Αν και ο χρόνος του ύπνου ήταν μεγάλος (20λεπτά), ξυπνώντας, είχα την αίσθηση ότι βρήκα το ματς εκεί που το είχα αφήσει, πάσες των Ισπανών. Στο τελευταίο (έκτο;) ξύπνημα, νόμιζα ότι έβλεπα το 60ο λεπτό και αντικρίζω χρόνο 118. Μην καταλαβαίνοντας καν τι έχε συμβεί, σηκώθηκα να δω τα πέναλτυ. Με τη λήδη, είδα τις 1136 τόσες πάσες και κατάλαβα τι έζησα.

  45. 64 Νέο Kid 1 Ιουλίου, 2018 στο 19:14

    Πολύ καλό πάντως αυτό το καινούργιο μοντέλο ρωσικού λεωφορείου.
    Αντέχει σε κάθε τρακάρισμα, κι έχει καλή θωράκιση που αντέχει καλάσνικοφ και έχει και αντιπυραυλική προστασία.😀😆
    ( αν και η ισπανική επίθεση σήμερα ήταν εξοπλισμένη με …αρκεβούζια ,που τα αντέχει για πλάκα και Λάντα του 60…)

    Υγ.Με αυτόν τον άντε χέ(σ)α Στάζυ περιμένει ο μοορίνιος να δει προκοπή η Γιουνάιτεντ; δεν βάζουν τον Μπαρτέζ καλύτερα; περισσότερα θα πιάνει ακόμα. 😀

  46. 66 paolodrosi 1 Ιουλίου, 2018 στο 21:20

    Ο ντε Χεα με τον Μουρινιο, χρειαζεται να ειναι καλος μεσα στην εστια. Κι αυτο γιατι η Μαν.Γ. στηνεται πισω και περιμενει.
    Με την Ισπανια, που παιζει ποδοσφαιρο κατοχης, ο τερμας πρεπει να συμμετεχει κι αυτος στη δημιουργια επιθεσεων.
    Με τα ποδια ο ντε Χεα, δεν ειναι καλος.
    Αν θελεις το πληρες πακετο, παιρνεις τον Εντερσον Μοραες της Σιτυ, κι ησυχαζεις.

    Οσο για την Ισπανια, δε γινεται ν’ αλλαξεις προπονητη μια μερα πριν το μουντιαλ, και να περιμενεις διακριση.

    Οπως γραφει παραπανω κι ο Σταζυμπος, διακοπες εκαναν ολοι στη Ρωσσια.

  47. 67 Δύτης των νιπτήρων 1 Ιουλίου, 2018 στο 21:31

    Εγώ βλέπω ότι ο Ρογήρος πέφτει μέσα παντού μέχρι τώρα. (Και ότι η υπέροχη Γαλλία μας χάρισε το καλύτερο ματς. Βιβ λα Φρανς!)

  48. 68 Νέο Kid 1 Ιουλίου, 2018 στο 21:53

    Μετά τις χθεσινές ματσάρες ,σήμερα πόνεσαν τα ματάκια μας. Λίγο πιο μαχητικό (και ίδιου περίπου ποδοσφαιρικού επιπέδου …) ήταν το Λαμία -Λεβαδειακός από το Κροατία -Δανία …
    Οι Κροάτες ξέχασαν να βγουν στο γήπεδο ,και πολύ γουστάρω να την πάθουν στην παράταση ή στα μπενάλτς, για να τους κοπεί και το αντιπαθέστατο τουπέ.

  49. 69 redkangaroo 1 Ιουλίου, 2018 στο 23:02

    το στανταράκι του Ρογήρου πήγε κουβά α λα γκράντε (καλά που δεν το παίξαμε, ένα ταπεινό under κι είμαστε ΟΚ)

    καλοί μου Δανιμαρκέζοι δεν φτάνει μια τερματοφυλακάρα σαν τον Σμάιχελ , θέλει και παίχτες να σουτάρουν κανένα μπέναλντι…
    αξιοπρεπέστατοι,
    οι Κροάτες; … λίγοι πολύ ταλέντο, καθόλου μυαλό.
    πάλι καλά που έβγαλε αλητεία ο τέρμας τους … αυτές οι μαγκιές πριν το μπέναλτυ, βαλκανικό εντελώς

    • 70 rogerios 1 Ιουλίου, 2018 στο 23:16

      Ρε Καγκουρώπουλο, αμέσως να μου την πεις, έ; 🙂 Εγώ δεν κάνω προβλέψεις για να παίζετε στο στοίχημα. Ποια ομάδα θεωρώ ότι θα προκριθεί λέω… έ, δεν προκρίθηκε;

      Ποιες βαλκανιές του Σούμπασιτς; Ο μικρός Σμάιχελ έκανε τα δεκαπλάσια. Μέχρι και Γκρόμπελαρ θύμισε. Άσε τις διαμαρτυρίες του.

      Μην υποτάσσεστε στα στερεότυπα, λέμε! Η πιο εριστική ομάδα που έχουμε δει ως τώρα ήταν η αποψινή Δανία.

  50. 71 rogerios 1 Ιουλίου, 2018 στο 23:12

    Μετά τις χτεσινές μουντιαλικές ματσάρες, σήμερα προσγειωθήκαμε απότομα στην πραγματικότητα του ποδοσφαίρου της εποχής μας. Ειδικά με το πρώτο, πανάθλιο ματς…

    Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω ότι στο Ρωσία-Ισπανία γύρω στο 55΄ με πήρε ο ύπνος. Ξύπνησα στο 80΄. Αν σε εκείνο το διάστημα παίχτηκε σούπερ ποδόσφαιρο, το έχασα. 😉
    Περίμενα ρωσική επικράτηση για τους λόγους που εξήγησα και στο κείμενο. Η διοργανώτρια οφείλει να κάνει κάτι, η Ισπανία δεν με έπειθε καθόλου. Σωστά το έγραψε κι ο paolodrosi, δεν γίνεται να αλλάζεις προπονητή μια μέρα πριν αρχίσει το ΠΚ και να περιμένεις διάκριση. Και μήπως είναι και προπονητής ο συμπαθής Ιέρρο; Κατά τα λοιπά, ταλαιπωρία του ποδοσφαίρου και των ματιών μας. Πώς να έχεις κατοχή 99-1 και να μην έχεις ιδέα τι να κάνεις την μπάλλα.

    Η εμφάνιση της Κροατίας αποδεικνύει τις δυσκολίες μιας καλής ομάδας χωρίς πολύ βαριά φανέλα να ντυθεί με τη στολή του φαβορί. Το άγχος σχεδόν την παρέλυσε. Τρώει και γκολ στο 1΄ και το πράγμα στραβώνει εντελώς. Μολονότι το ισιώνει σχεδόν αμέσως, το άγχος έχει διπλασιασθεί. Ομολογώ, πάντως, ότι στις εκιμήσεις μου την αδίκησα αυτή τη Δανία.
    Παρεμπ., πόση εριστικότητα. Παραβιάζουν και το fair play στη φάση του τραυματισμού του Μάντζουκιτς, όταν ο Κροάτης αμυντικός βγάζει σκόπιμα την μπάλλα πλάγιο κι οι Δανοί μετά παίζουν κανονικότατη επίθεση. Και διαμαρτύρονται τρελά για το πέναλτυ… που δεν είναι μόνον ο ορισμός του πέναλτυ, αλλά έπρεπε να έχει ως συνέπεια και την αποβολή του Δανού που ανατρέπει τον Ρέμπιτς.
    Στα πέναλτυ… ΟΚ έχουμε δει ομάδες να σουτάρουν και πολύ χειρότερα, αλλά, πάντως, καμία ομάδα δεν διακρίθηκε για τις επιδόσεις των ποδοσφαιριστών της στον τομέα. Κρίμα, ίσως, για τον μικρό και το μεγάλο Σμάιχελ, αλλά αυτό που προέκυψε ήταν και πιο δίκαιο.

    Να δούμε και τη συνέχεια.

  51. 72 Jago 2 Ιουλίου, 2018 στο 00:11

    Για το Ρωσία – Ισπανία δεν θέλω να κάνω σχόλια για προφανείς λόγους. Ή ίσως να πω μόνο μια λεξούλα: ντροπή.

    Ο άλλος αγώνας μας κατέπληξε φυσικά όλους με την χαμηλή ποιότητά του. Οι Δανοί ήταν όπως λίγο πολύ τους αναμέναμε αλλά οι Κροάτες τι διάολο πάθανε, Σαμπάολι; Ασυνάρτητο ποδόσφαιρο πολύ κάτω και από τις χαμηλές προσδοκίες μας.

    Τέσσερα λεπτά μόλις κράτησε το θέαμα, τα επόμενα λεπτά μέχρι και την παράταση ήταν αποκαρδιωτικά.

    Κι έπρεπε να φτάσουμε στα μπέναλντι για να δούμε επιτέλους πως ο προφανής Σμάιχελ και η σιγανοπαπαδίτσα Σούμπασιτς είναι τερματοφύλακες τεράστιας κλάσης.

    Κρίμα.

  52. 73 Δύτης των νιπτήρων 2 Ιουλίου, 2018 στο 07:42

    Πείτε πράμα και για τον Ακινφέγιεφ όμως.

  53. 76 Brown 2 Ιουλίου, 2018 στο 12:08

    Εν ολίγοις, μην κρίνουμε από τα προκριματικά, αυτό το έχω εμπεδώσει από το 74 (το πρώτο μουντιάλ που είδα ολόκληρο και με κάποια συνείδηση του τι παρακολουθώ), ούτε καν από τον πρώτο γύρο νοκ άουτ.
    1. Η Κροατία ευτύχησε να βρει την Αργεντινή στην κατάσταση που τη βρήκε. Πάντα ήταν καλή ομάδα με μπαλαδόφατσες, ΔΕΝ είναι μεγάλη φανέλα και κουβαλάει κι αυτή (όπως κι η Σερβία) διάφορα κουσούρια της σχολής των Πλάβι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι χαμένη με τους Ρώσους αν και της δίνω λιγοστές πιθανότητες έτσι και βρεθεί πίσω στο σκορ.
    2 Ο Εμπαπέ ΔΕΝ είναι Πελέ ούτε ο νέος Μεσσίας, επειδή βρήκε μια άθλια στημένη, αδιάβαστη άμυνα και μια γερασμένη, αργή ομάδα. Να περιμένουμε να τον δούμε με τους μαιτρ, τώρα και στη συνέχεια (ναι, η Βραζιλία είναι μια «αμυντική» ομάδα πλέον).
    3. Η Γαλλία, για να βρεθεί τελικό, πρέπει να αποκλείσει και Αργεντινή και Ουρου και Βραζιλία σε νοκ άουτ. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο στην Ιστορία, αν το επιτύχει θα είναι για μένα το μεγαλύτερο επίτευγμα Ευρωπαϊκής ομάδας (και μάλιστα όχι γηπεδούχου). Ναι, το 74 η Ολλανδία είχε κερδίσει και τους 3, αλλά όχι σε νοκ άουτ.
    4. Ο Ταμπάρες έχει πετύχει να ισορροπήσει τους Σουάρεζ, Καβάνι με διακριτούς ρόλους στην 11δα, με τους 2 τους να κάνουν κατ’ εξακολούθηση καλύτερα ματς με την Ουρου παρά με τους συλλόγους. Εκπλήσσομαι που το πρώτο γκολ με τους Πορτογάλους δεν έχει συζητηθεί όσο του αξίζει από τον Ελληνικό αθλητικό τύπο.
    5. Περί Αργεντινής, δε συνεχίζω, είναι μεγάλη η τσαντίλα. Σιχτιρίζω ξανά που έλειπε ο Ντι Μαρία στον τελικό του 14, θα είχαμε ήδη μια κούπα και σε τούτο το Μουντιάλ θα εμφανιζόμαστε διαφορετικοί, έστω και με το νούμερο στον πάγκο. Βλέπω τώρα τη λίστα με τους υποψήφιους διαδόχους, Σαμπέλα ένας από αυτούς, ανάθεμα τα μυαλά της ομοσπονδίας (και τις ίντριγκες του Μέσι πιθανώς).
    6. Αν με ρωτούσαν για ΜΙΑ ομάδα που μου δείχνει κάτι νέο, είναι η Γαλλία (η Ουρου ξέρουμε ότι είναι πάντα αυτή που είναι). Μου θυμίζει την ομάδα του 82, υπό την έννοια ότι πλέον οι μετανάστες (που αποτελούν πια το 80% της ομάδας), εμφανίζονται αφομοιωμένοι σε μια τακτική σκέψη και αγωνιστική πειθαρχία. Αυτό το ανακάτεμα φυλών, DNA, σωματότυπων (κάτ ανάλογο, σε μκρότερο βαθμό παλιότερων Βραζλιάνικων συνόλων), χαρίζει στους Γάλλους υπεροχή ανάμεσα στους Ευρωπαίους. Να δούμε όμως και το μέταλλό της στη συνέχεια.

    • 77 Νέο Kid 2 Ιουλίου, 2018 στο 12:13

      Καλά και άγια όσα λες, αλλά έχω μια σοβαρή ένσταση.θεωρεις σίγουρο ότι η Βραζιλία θα αποκλείσει το Βέλγιο στον προημιτελικό. Για μένα το Βέλγιο είναι φαβορί. Ιδωμεν.

      • 78 Brown 2 Ιουλίου, 2018 στο 12:32

        Ναι, το θεωρώ σίγουρο. Απροπό, Αγγλία και Βέλγιο τώρα θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τι είναι και κυρίως σε τι κατάσταση βρίσκονται, ο όμιλος ήταν απλώς φιλικά προετοιμασίας.

  54. 79 Νέο Kid 2 Ιουλίου, 2018 στο 12:18

    Και έτσι για το γούρι ( το Ρογυράδικο ,-το ορθογραφικό είναι λογοπαίγνιο…μη με πείτε και ντιπ τσομπάνο ,😀 είναι γουρλίδικο γενικα) δεν μου έβγαινε στοιχηματικά τίποτα σήμερα ,αλλά τελικά έπαιξα any time scorer τον Λουκάκου με 1.85. έλα ρε μαύρε πανθηρα!

    • 80 Brown 2 Ιουλίου, 2018 στο 15:37

      Νοτ μπαντ. Εγώ πήγα καλό ταμείο με το όβερ Αργεντινή – Γαλλία (2,45, ανάθεμα που φοβήθηκα να παίξω το 4-7) και τώρα αναμένω κάποια έμπνευση (αλλιώς, δεν παίζω). Αν έπαιζα σήμερα, θα έβαζα σε συνδυασμό 2 όβερ (2,80 Χ 2,55).

    • 81 paolodrosi 2 Ιουλίου, 2018 στο 19:30

      Αν το κολησει ο παιχταρας, θα πρεπει να σκοραρει ξανα ο Κειν. Αλλιως δεν παίρνω τα φραγκα του πρωτου σκορερ.
      Κανε μιαν ευχη για τον Κειν, για να μην πω, κρατα γερα Γιοσίντα σαμουραι.

  55. 82 Brown 2 Ιουλίου, 2018 στο 16:10

    ΥΓ 1237. Υπάρχει και το «θέλω». Ισπανία, Γερμανία, με τους κορεσμένους από τίτλους παίκτες (αυτούς που θα κρίνουν ένα ματς εννοώ, όχι τον Βέρνερ και τον Άσπα), εμφανίζουν μειωμένο «want». Κροατίες και συν αυτώ, λίγο ικανοποιούνται με μια καλή νίκη, πρόκριση, τάλαρα. Ουρου, Αλβανοελβετίες και Ρωσίες, έχουν ισχυρό «εθνικό» πουσάρισμα. Βραζιλία, Γαλλία, Αγγλία, άγνωστο προς το παρόν τι διαθέτουν, θα δείξει.

  56. 83 redkangaroo 2 Ιουλίου, 2018 στο 20:14

    επαγγελματική, σοβαρή και σχεδόν κυνική Βραζιλία… το στραπάτσο του 2014 τους έχει σοβαρέψει μέχρι υπερβολής, αυτό που είπε ο Ρογήρος, το φαβορί που σταθερα προχωράει παίζοντας «τόσο, όσο», πολύ δύσκολο να την σταματήσεις
    τέτοια Βραζιλία ήταν αυτή του 1994 στις ΗΠΑ(που προερχόταν από το σοκ του 1990 και τον αποκλεισμό από την Αργεντινή) και το σήκωσε, ας όψεται το χαμένο πέναλτι του Μπάτζο βέβαια
    θέαμα δεν θα προσφέρει αλλά θα πάει μακριά
    [φυσικά τα καραγκιοζιλίκια με τις καθυστερήσεις κλπ δεν τους ταιριάζουν, μπορούν και χωρίς αυτά.

  57. 84 rogerios 2 Ιουλίου, 2018 στο 21:08

    Αγαπητοί φίλοι, σας υπερευχαριστώ που με τα τόσο εύστοχα σχόλιά σας κρατάτε ζωντανή την ανάρτηση! Επιστρέφω από μια δύσκολη και ιδιαίτερα κοπιαστική ημέρα εργασίας που δεν μου επέτρεψε να δω ούτε δευτερόλεπτο της αναμέτρησης Βραζιλίας-Μεξικού. Αναμέτρηση η οποία πήγε, πάντως, όπως περίμενα (τόσο το χειρότερο για το συμπαθές Μεξικό που αποκλείεται για νιοστή φορά στον γύρο των 16, πλην όμως ας πρόσεχε). Όπως λέει και το Καγκουρώπουλο (κι έλεγα κι εγώ), η Βραζιλία έχει το ιδανικό προφίλ μελλοντικού τροπαιούχου κι ας μην πολυαρέσει η μπάλα που παίζει.

    Σούμπασιτς, Σμάιχελ ο Νεότερος και Ακινφέγεφ είναι καλοί τερματοφύλακες. Δεν τους θεωρώ υπερτιμημένους. Υπερτιμημένος είναι ο Ντε Χέα, όπως και τόσοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα με την καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική (εδώ κάποιοι ήθελαν να μας πείσουν πρόσφατα ότι είναι παιχταράς ο… Μαρσιάλ, Θεέ και Κύριε!).

    Μερσί Νεοκίδιε, για τα καλά λόγια! Ελπίζω κι εγώ να είμαι στοιχειωδώς γουρλής για τους φίλους!

    Μερσί Μπράουν για τις επισημάνσεις σου, πάλι με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. 😉 Η αλήθεια των νοκ άουτ παιχνιδιών δεν είναι ποτέ ίδια με αυτήν της φάσης των ομίλων. Το διαπιστώνουμε κι αυτήν ακριβώς τη στιγμή, με το σούπερ ντούπερ, υποτίθεται, Βέλγιο, το οποίο τα βρίσκει μπαστούνια με τη θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα των 16.

    Συνεχίζουμε!

    • 85 Stazybο Hοrn 2 Ιουλίου, 2018 στο 22:09

      Συγγνώμη, αλλά είναι φανερό ότι πλέον παρακολουθείς μπάλα μόνο περιστασιακά…

      • 86 rogerios 3 Ιουλίου, 2018 στο 00:29

        Φίλε Στάζυμπε, για πες μου τι ακριβώς θα ήθελες να κάνω. Να φύγω από τη δουλειά μου. Να μην παραδώσω ό,τι είχε συγκεκριμένη προθεσμία; Κι εγώ θα το ήθελα τρελά να ξαναγίνω φοιτητής και να βλέπω όση μπάλα θέλω, αλλά δεν μπορώ. Έ, ας όψεται και το πρόγραμμα που βάζει πιο αργά τα ματς με τις ομάδες μικρής δυναμικότητας. 😉

      • 87 Stazybο Hοrn 3 Ιουλίου, 2018 στο 10:40

        Τι θα ήθελα να κάνεις; Τίποτα, συζητάμε.

        Θα μπορούσες να μην παρασύρεσαι σε δηλώσεις όπως αυτή «Σούμπασιτς, Σμάιχελ ο Νεότερος και Ακινφέγεφ είναι καλοί τερματοφύλακες. Δεν τους θεωρώ υπερτιμημένους. Υπερτιμημένος είναι ο Ντε Χέα…».
        Ή θα μπορούσες πρώτα να δεις τα στοιχεία (υπάρχουν πια) από τα 4 πρωταθλήματα των συγκεκριμένων. Εκτός κι αν υπάρχει συνωμοσία πανευρωπαϊκή 🙂

      • 88 Stazybο Hοrn 3 Ιουλίου, 2018 στο 10:49

        Από όσα βλέπουμε στο νησί (στο πιο υπερεκτιμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης –ή του κόσμου;), σήμερα το ματς στη μία πλευρά, είναι Σάντσεζ – Κέιν. Κάτι που αφήνει διαδρόμους για τους υπόλοιπους –χασογκόληδες κατά κανόνα. Στην άλλη περιοχή, οι προσευχές αφορούν να μην κάνουν την αγαπημένη τους γκέλα o Στόουνς ή ο έτερος Χάρι.

  58. 89 Νέο Kid 2 Ιουλίου, 2018 στο 21:22

    Ένα ημίχρονο άντεξε το ηρωικό Βέλγιο…

  59. 90 Jago 2 Ιουλίου, 2018 στο 21:23

    Ξέρει ο Ρογήριος τι πρόβλεψη έριξα νωρίτερα. Οι νοσταλγοί των έιτις θα θυμούνται την θρυλική σειρά «Διαστημόπολοιο Αργώ». Και περίμενα ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα.

  60. 91 Νέο Kid 2 Ιουλίου, 2018 στο 21:54

    Άι σιχτιρ λακαμά Λουκάκου… ( αλλά με τα μολύβια όλα εδώ μέσα, περίμενα κι εγώ προκοπή…)

  61. 92 rogerios 2 Ιουλίου, 2018 στο 21:56

    Παίδες, το Βέλγιο το έσωσε, όπως το έσωσε. Επική ανατροπή κατά της πιο αδύναμης ομάδας των 16. Πιστεύετε σοβαρά ότι αυτή η ομάδα θα αποκλείσει τη Βραζιλία; [ειλικρινή ερώτηση κάνω, μη με παρεξηγήσετε]

  62. 93 Jago 2 Ιουλίου, 2018 στο 21:58

    Κρίμα, κάνανε πολύ καλό παιχνίδι οι Ιάπωνες…

  63. 94 Νέο Kid 2 Ιουλίου, 2018 στο 22:09

    Τι μπάλα έπαιξαν τα χελονονιντζάκια ρε παιδια; Και τι τρεξίματα! Είχαν πιεί τίποτις σούπερμαντολίνια;…
    Ρογήρε, ναι. Εγώ πιστεύω ότι το Βέλγιο θα αποκλείσει τη Βραζιλία.

  64. 95 Νέο Kid 2 Ιουλίου, 2018 στο 22:18

    Υπάρχει προϊστορία ευρασιατικών ανατροπών από το 1966.
    Η Πορτογαλία του Εουσέμπιο είχε γυρίσει το 0-3 της τιμημένης βορείου κορέος σε 5-3 .

  65. 96 rogerios 2 Ιουλίου, 2018 στο 22:46

    Σόρρυ, αλλά για ως εδώ ήταν το Βέλγιο. Η φανέλα του έχει λιγότερο βάρος από λ.χ. τη δική μας εθνική ή την εθνική Αλβανίας.

    • 97 Νέο Kid 3 Ιουλίου, 2018 στο 01:01

      Ρογήρε, συνειδητοποιούμε ΤΙ ματς γύρισε το Βέλγιο σήμερα; Είσαι το σούπερ ντουπερ φαβορί και χάνεις 2-0 (με ευκαιρία και για τρίτο) στο 70. Στο 70! Όχι στο 30. Κι όχι από τίποτε Παπουτσέληδες ή στραβοκλωτσιές αλλά από μπαλάρα ασύλληπτη του αντιπάλου underdog.
      Θέλει ψυχή , σε παίκτες και προπονητή που έπαιξε το μεγάλο ρόλο του, για να γυρίσεις ένα τέτοιο ματς. Τώρα τις φανέλες …τις ακούω βερεσέ. Κι η Αργεντινή έχει βαρύτερη φανέλα απ τη Γαλλία…

  66. 98 Brown 2 Ιουλίου, 2018 στο 23:27

    Για τους στοιχηματικούς, σε κάθε τουρνουά, κάθεται ένα 3-2 με ανατροπή, ήταν τελικά το σημερινό. Το οποίο πρόσφερε άφθονο γέλωτα, με αφελή, κοντά τρεχαλατζίδικα, Γιαπωνεζάκια να χτυπάνε κόρνερ στο 94 με σέντρα (λες κι είχανε ανέβει τα μπόγια) και να το τρώνε στην κόντρα, υπερεκτιμημένα, ψηλά και καλά τεχνιτάκια από τη Βελγία, να το πηγαίνουν με τη γιόμα και άντε πάλι ο Φελαϊνί δεύτερο φορ, τα μπακ να τρώνε οβερλάπ για πλάκα, ο Κομπανί να μη στρίβει, ο Κουρτουά να ακολουθεί τη μοίρα των κήπερ του νησιού. Ντάμπα – ντούμπα και τρεχάλα κουτουρού από παιδικές χαρές. Θυμίζω ότι την αρμάδα της Βελγίας, παρά λίγο να την κερδίσουμε στη Βρυξέλλα και να πάρουμε κεφάλι στον όμιλο. Θυμίζω επίσης ότι το Βέλγιο δεν έχει πάρει ουδέποτε τίποτα σε σοβαρό τουρνουά, φτάνοντας στα ημιτελικά το 86 με το σκανδαλώδες 4-3 επί της Σοβιετίας (με καλή ομάδα Κέλεμανς, Φερκάουτερεν) και στον τελικό Έουρο του 80 όπου ηττήθηκε από την Δ. Γερμανία. Πανάλαφρη φανελίτσα, παίκτες υπερτιμημένοι στο Αγγλικό χρηματιστήριο, παντελώς τρύπια πίσω, δεν καταλαβαίνω πώς θα δυσκολέψει τους Βραζιλιάνους, αλλά να δούμε.

    • 99 Νέο Kid 3 Ιουλίου, 2018 στο 00:32

      Σε κάθε τουρνουά; Στο π.κυπελλο είχε να συμβεί ανατροπή του 2-0 σε 3-2 από το 1970 ,όταν οι Γερμανοί γύρισαν το 2-0 των Εγγλέζων (πολύ καλή ομάδα παρεμπιπτόντως. Καλύτερη μάλλον από την ομάδα του 66) σε 3-2 κι αυτό στην παράταση.

      Η σημερινή ιαπωνική «αφέλεια» πιστεύω ότι ήταν προϊόν του πατροπαράδοτου αισθήματος τιμής των Ιαπώνων. Έπεσε το απαν σύμπαν να τους ψέξει υποκριτικά για τις καθυστερήσεις που έκαναν με την Πολωνία για να προκριθούν. Και τι δεν γράφτηκε. Ντροπές της Ασίας τούς είπαν, και μύρια όσα. Έτσι σήμερα την πάτησαν, και μη επιτρέποντας σε κανέναν να αμφισβητήσει τη μαχητικότητά τους …πέθαναν τιμημένα.

  67. 101 paolodrosi 3 Ιουλίου, 2018 στο 09:22

    Μόνο εγω ειδα το Βελγιο να χανει πεντε κλασικες ευκαιριες για γκολ ?
    Να εχει την ατυχια στο δοκαρι του Αζαρ, καπακι μετα το 1-0 ?
    Και τελικα να αποδιδεται ποδοσφαιρικη δικαιοσυνη στα χασομερια ?

    Στον προημιτελικο της Παρασκευης, φαβορι ειναι το Βελγιο.
    Αυτο με τις βαριες κι ελαφρες φανελες, ειναι ανεκδοτο που κρατα μισο αιωνα και βαλε.
    Δηλαδη το Βελγιο εχει ελαφρια φανελα ?

    Η 11αδα του απαρτιζεται απο πρωταθλητες, (πλην Καρασκο).
    Ο κορμος του, πρωταγωνιστει καθε βδομαδα στην πρεμιερ λιγκ, κατω απο συνθηκες εξαιρετικης πιεσης.
    Ο κοουτς δειχνει να ειναι γατος.
    Συν το γεγονος οτι ειναι αχαστο 25 αγωνες, (επισημους και φιλικους).

    Ολα τα παραπανω ομως, σαφως και δεν δινουν την προκριση απο μόνα τους.
    Αλλά αν θελει να περασει η Βραζιλια, θα πρεπει να παιξει πολυ καλυτερα απ’ αυτο που επαιξε με Ελβετια και Σερβια, (τις δυο άλλες Ευρωπαικες ομαδες που αντιμετωπισε).

    • 102 Brown 4 Ιουλίου, 2018 στο 23:27

      σκέφτηκα λίγο το «ανέκδοτο». Καλώς ή κακώς, το κλαμπ των κατόχων παραμένει εξαιρετικά κλειστό (τελευταίο έντρυ η Ισπανία). Το Βέλγιο, η Κροατία, παλαιότερα η Τσεχοσλοβακία, η ΕΣΣΔ, η Γιουγκοσλαβία, η Κροατία, λάμπουν, χαρίζουν στιγμές, αλλά υπάρχει πάντα ένα κρίσιμο σημείο υπέρβασης, που ποτέ δεν το πέτυχαν. Για την Ολλανδία,ας πούμε, ήταν το δοκάρι του Ρένζεμπρικ, για την Ουγγαρία, το 2-3 (απροπό, η Ισπανία βρέθηκε στον τελικό με σχετικά «ελαφριά» φανέλα ως αντίπαλο). Η Αγγλία, με μια μόλις κατάκτηση από τα μαλλιά, συζητείται πάντα πώς και γιατί αποτυγχάνει, καμιά αντίστοιχη συζήτηση ας πούμε για την Πορτογαλία. Για κάθε «μικρή» ομάδα με διαρκή προσόντα (το Βέλγιο ας πούμε είναι μια από αυτές), θα υπάρξει η ευκαιρία. Θα δούμε αν είναι αυτό το τουρνουά, πάντως φαβορί δεν το βαφτίζω με τίποτα. Μερσί.

  68. 103 rogerios 3 Ιουλίου, 2018 στο 12:10

    @Stazybo Horn: Ακριβώς επειδή κάνουμε συζήτηση καλό θα ήταν και να αποφεύγουμε τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη (δύο μέσα σε δύο ημέρες δεν νομίζεις κι εσύ ότι είναι πολλά;).

    Δηλαδή, αν χαρακτήριζα κι εγώ τον Ακινφέγεφ «μέγιστο καραγκιόζη» κι υποκλινόμουν στις ικανότητες του Ντε Χέα, τότε θα έβλεπα προσεκτικά και συστηματικά ποδόσφαιρο ενώ τώρα απλώς «παρασύρομαι»; Χμ…

  69. 104 Νέο Kid 3 Ιουλίου, 2018 στο 18:17

    Επιτέλους έφυγε το σίχαμα της διοργάνωσης και η πιο προκλητικα ευνοημένη από τα Φιφοκόρακα ομάδα διαχρονικά.
    Θα δυσκολέψει πολύ (έχει και θετικότατη προϊστορία )τους Εγγλέζους. Στην εξαιρετικά ολιγοπίθανη περίπτωση που παίξει με Κολομβία, δεν ξέρω.

    • 105 rogerios 3 Ιουλίου, 2018 στο 19:26

      Εντάξει, έχει πάρει κάποια σφυρίγματα η Ελβετία, αλλά «πιο ευνοημένη διαχρονικά» δεν είναι κάπως υπερβολικός χαρακτηρισμός;
      Γιατί υπάρχει τέτοια βεβαιότητα ότι η Κολομβία θα αποκλεισθεί απόψε;

      Οι Σουηδοί θα είναι σκληρό καρύδι για οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες προκριθεί.

      • 106 Νέο Kid 3 Ιουλίου, 2018 στο 19:42

        Γιατί δεν παίζει ο Χάμες και γιατί αν η φανέλα του Βελγίου είναι ελαφριά ,της Κολομβίας είναι πίπουλο… αλλά μπάλα είναι.
        Κι εκτός απ αυτά ,οι Εγγλέζοι έχουν καλή ομάδα.

  70. 107 Νέο Kid 3 Ιουλίου, 2018 στο 20:54

    Μπαλάντα η Αγγλία στο πρώτο ημίχρονο αλλά το κατενάτσιο του Πέκερμαν είναι γερό. Θα τους ρίξουμε ομως στο β´ δυο μπαλάκια .
    GoKane!

  71. 108 Νέο Kid 3 Ιουλίου, 2018 στο 20:56

    Μπαλάντα ;; του Ναραγιάμα ;μπαλάρα ήθελα να πω.

  72. 109 paolodrosi 3 Ιουλίου, 2018 στο 22:59

    Μεγαλε Χαρρυ Κειν. Στειλε με δυο βδομαδες διακοπες στην Παρο.

  73. 110 rogerios 3 Ιουλίου, 2018 στο 23:11

    Οι Γερμανοί αποκλείονται από τη φάση των ομίλων και οι Άγγλοι προκρίνονται στα πέναλτυ; Άμα αύριο ο ήλιος ανατείλει από τη Δύση μην παραξενευτείτε.

    Για 80 λεπτά Κολομβία στο γήπεδο δεν υπήρχε. Οι επιλογές και το στήσιμο του συντηρητικού Πέκερμαν ευνούχισαν μια ομάδα που όπως έδειξε η συνέχεια είχε τα όπλα να κοντράρει την αντίπαλό της ακόμη και χωρίς το μεγάλο αστέρι της. Από το 81΄ ως το 110΄ δεν υπάρχει Αγγλία. Η οποία ξυπνά στο τέλος και κάνει 2-3 φάσεις.

    Θέαμα, κτγμ, κακό με πολλά νεύρα, εριστικότητα, θέατρο και άχρηστα σκληρά φάουλ. Και μερικές στιγμές παρωδίας. Οι Άγγλοι δεν έχουν κλέψει, βέβαια, την πρόκρισή τους, αλλά εξακολουθούν να μη με πείθουν. Γρήγοροι και δυνατοί, όσο είχαν δυνάμεις, υστερούν σε τεχνική, πλην εξαιρέσεων.

    Ο Πέκερμαν ξαναζεί το δράμα του προημιτελικού του 2006 (που και πάλι ο ίδιος είχε προκαλέσει με τις επιλογές του). Η Κολομβία έπρεπε να ψάξει τη νίκη στο α΄ μέρος της παράτασης όταν είχε το ηθικό και τις δυνάμεις με το μέρος της. Δεν το έκανε και το πλήρωσε. Και τα ημιτελή θαύματα δεν λογίζονται ως τέτοια.

  74. 111 Brown 4 Ιουλίου, 2018 στο 07:51

    Θλιβερός Πέκερμαν να ξαναφέρνει όλα τα συμπλέγματα των Κολομβιανών στον αφρό. Πάω στοίχημα ότι με την ισοφάριση, τα πέναλτυ σκεφτότανε (και δεν μπορούσε να τα δει ο άθλιος). Και στο καπάκι οι δηλώσεις ότι «παλέψαμε», απέναντι στο θηρίο λέω γω. Τεσπα, θα μείνει και θα παραμείνει αυτό το θηριάκι ο Μίνα κι η αριστερή πλευρά τους, αμφιβάλλω αν ξαναβρούν τέτοια ευκαιρία. Οι Άγγλοι, σοβαροί και στα μάτια μου συμπαθείς τελικά, μετά από καιρό, αλλά πολύ μέτρια πράγματα. Το ματσάκι με τους Σουηδούς είναι ντέρμπι φυσικά.

  75. 112 Brown 4 Ιουλίου, 2018 στο 07:56

    ΥΓ. Τούτο το «Ευρωπαϊκό» ταμπλώ, έχει βγάλει 3 ματς στα πέναλτυ (με το ίδιο σκορ και το ίδιο υποτονικό θέαμα) κι ένα στο 1-0. Η χαρά του στοιχηματία αφού έτσι θα πάει μέχρι τέλους. Και φυσικά, η Ελλάδα του 04, του 10 και του 14, άνετα διεκδικούσε προκρίσεις με τέτοια σταυρώματα (για να μην κλαιγόμαστε κιόλας).

    • 113 alsatiancousin 4 Ιουλίου, 2018 στο 11:42

      Καλά σταυρώματα υπήρχαν το ’02, το ’10 και το ’14 και τα εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι, οι Ουρουγουανοί και οι Ολλανδοί. Οι πρώτοι πέσανε πάνω στην Ιαπωνία και μετά στη Σεναγάλη, οι δεύτεροι βρήκαν την Ν. Κορέα (που μας είχε κάνει χαζούς στους ομίλους) πριν την Γκάνα, ενώ οι τρίτοι πέρασαν το καταραμένο Μεξικό και την Κόστα Ρίκα (που κατά σύμπτωση πάλι εμάς είχε αποκλείσει).
      Και οι τρεις «εύκολοι» προημιτελικοί κρίθηκαν βέβαια στην παράταση ή στα πέναλτι, αλλά τα φαβορί πέρασαν, όπως ήταν αναμενόμενο. Επίσης, οι νικητές κόλλησαν στα ημιτελικά. Για να δούμε φέτος… 😉

  76. 114 rogerios 5 Ιουλίου, 2018 στο 00:58

    Αγαπητοί φίλοι, Μπράουν και Αλσατέ Ξάδελφε, ευχαριστώ για τα εύστοχα και κατατοπιστικά σχόλιά σας!
    Ζητώ συγγνώμη για τις σποραδικές εμφανίσεις μου. Δεν το παίζω ντίβα. Έχουν πέσει ζόρια στη δουλειά και φοβούμαι ότι δεν προλαβαίνω νέα ανάρτηση πριν αρχίσουν οι προημιτελικοί.
    Αφήστε που οι μαντικές μου ικανότητες με έχουν εγκαταλείψει κι αν μου πουν να δώσω προγνωστικά θα σας πρήξω στα ανούσια 50-50. 🙂

  77. 115 redkangaroo 6 Ιουλίου, 2018 στο 17:58

    απλά πράγματα
    η Γαλλία σε ένα σταθερά καλό τουρνουά βρίσκει το γκολ από στημένο, ο κήπερ τη σώζει αμέσως μετά από την ισοφάριση
    όταν ανεβάζει πίεση η Ουρου έρχεται το γκολ του Γκριεζμάν (και η φάβα του τερματοφύλακα)
    από εκεί και μετά χωρίς Καβάνι και καθαρό μυαλό η σελέστε κάνει το πάρτι γιόμας και καμινάδας , εύκολη δουλειά για την άμυνα των γάλλων
    πολύ πιο απλά απ’ όσο ακούγεται η Γαλλία στους 4

  78. 116 Brown 6 Ιουλίου, 2018 στο 20:59

    Οι φίλοι που προέβλεπαν Βελγία, έιχαν δίκιο (ημίχρονο είναι, αλλά το ίδιο θα έλεγα και αν οι Βραζιλιάνοι το γυρίσουν). Οι Ευρωπαίοι τα κατάφεραν κι έκαναν τους Βραζλιάνους σαν τα μούτρα τους. Προσωπικά, δεν με απασχολεί πλέον ένα τύπου γιούρο μουντιάλ. Η έρμη Ούρου το παλεύει στον ίδιο δρόμο, αλλά το μέγεθος του πληθυσμού δεν της επιτρέπει εναλλακτικές, εμείς, ταλανιζόμαστε από την ηλίθια ομοσπονδία που έχει διαλύσει τα πάντα (η Αργεντινή, ακόμα και με αυτή τη σύνθεση, με στοιχειώδη λογική παραγόντων και πάγκου, θα μπορούσε άνετα να πάει πάλι τελικό). Από μια ηλικία και πέρα, είναι πολυτέλεια να σκέφτεσαι το «μετά 4 χρόνια», δεν έχω παράπονο μ΄αυτά που έχω ζήσει ως τώρα.

  79. 117 rogerios 6 Ιουλίου, 2018 στο 22:14

    ΟΚ, δεν νομίζω ότι μπορούμε να εγκαταλείψουμε το ΠΚ, μολονότι έχουν πάρει τον δρόμο της επιστροφής όλες (σχεδόν) οι αγαπημένες μας ομάδες. Η Γαλλία χαίρει της συμπάθειάς μου, όπως και η Κροατία και η Σουηδία (ελπίζω να μην τις κάψω μνημονεύοντάς τες 😉 ).

    Ευτυχώς που δεν έδωσα προγνωστικά (είπαμε, θα σας τάραζα στα 50-50).

    Η απουσία του Καβάνι στάθηκε τελικά μοιραία για την Ουρουγουάη. Η ομάδα δεν στερήθηκε απλώς το επιθετικό της υπερόπλο, αλλά η έλλειψη του επιθετικού της Πε Ες Ζε έκανε και τον Σουάρες να φαίνεται πολύ λιγότερο επικίνδυνος απ’ ό,τι συνήθως. Το ματς μάλλον κρίνεται στην επέμβαση του Γιορίς. Το δώρο του Μουσλέρα επισφραγίζει μια γαλλική επικράτηση που ήταν απολύτως δίκαιη. Τα καλά στημένα είναι χαρακτηριστικό όλων των καλών ομάδων. Η Γαλλία έχει το υλικό για να φτάσει ως το τέλος.

    Σαπώ στο Βέλγιο, που τόσο το έχω αμφισβητήσει. Ο προπονητής του είχε τα κότσια και την εξυπνάδα να το κατεβάσει με επιθετική διάταξη και σύνθεση περίπου εκείνην που τελείωσε το τρελό ματς με τους Ιάπωνες. Η τύχη βοηθά (αλλά βέβαια βοηθά συνήθως τους τολμηρούς) – η Βραζιλία μπαίνει χαλαρή, χάνει τις ευκαιρίες της (το κουλό δοκάρι του Τιάγκο Σίλβα) και ακολουθεί το μνημειώδες αυτογκόλ του Φερναντίνιο (εκείνη τη στιγμή το Βέλγιο δεν έχει κανένα σουτ προς την αντίπαλη εστία). Η γκολάρα του Ντε Μπρόυνε αλλάζει οριστικά τις ισορροπίες κι από κει και πέρα η Βραζιλία τρέχει και δεν φτάνει. Μεγάλο παιχνίδι από Ντε Μπρόυνε, Λουκακού, Αζάρ και Φελλαϊνί.
    Από την άλλη, χρειάστηκαν 84΄ για να κάνει ο Νεϋμάρ μία θετική ενέργεια. Μία ωραία πάσα κι ένα πολύ καλό σουτ στις καθυστερήσεις έναντι δεκάδων λαθών κι ατομισμών. Κακός απολογισμός για έναν ακόμη σουπερστάρ που αποχωρεί. Ο Κοουτίνιο ντεφορμέ σήμερα. Ο Μαρσέλο αντιθέτως προσπαθούσε να κάνει ό,τι ήταν δυνατό, αλλά δεν έφτανε. Η αλλαγή, ο Ρενάτο Αουγκούστο λίγο έλειψε να γίνει ο ήρωας της αναμέτρησης, αλλά δεν… Πάει κι η Σελεσάο.

  80. 118 paolodrosi 6 Ιουλίου, 2018 στο 22:17

    Σημερα ισως καταλαβαν μερικοι, την εφταρα της Γερμανιας στο προηγουμενο μουντιαλ.
    Αν το Βελγιο δεν φοβοταν να βγει και να πιεσει στο αντιπαλο μισο, (οπως εκανε με την Ιαπωνια, μετα το 0-2), το σκορ θα εγραφε πολλα με λιγα.
    Ο Λουκακου με τον Αζαρ, επαιζαν μονοι τους ολη την αμυνα της Βραζιλιας.
    Υπηρχαν φορες που εβγαιναν στην κοντρα, ενας παραπανω Βελγος επιθετικος, απο ενα Βραζιλιανο αμυντικο.
    Ομως δεν ειχαν καλες επιλογες.

    Θυμηθηκα τον Κλοπ, οταν ανελαβε τη Λιβερπουλ.
    Μετα απο εναν αγωνα, τα εβαλε με τους παιχτες του, που »φοβηθηκαν» να σκοραρουν πεντε κι εξι γκολ.
    Ετσι σημερα και το Βελγιο.
    Εφτασαν στο σημειο, ν’ αναψουν λαμπαδα στον Κουρτουα, για την αποκρουση στα χασομερια.

    Σημερα βγηκε και η μια φιναλιστ. Γαλλια.

  81. 119 redkangaroo 6 Ιουλίου, 2018 στο 22:26

    Χωρίς Brazil
    Η βραζιλία είχε ένα σχέδιο στο αποψινό ματς. Να βάλει ένα γκολ νωρίς, και μετά επαγγελματικά και σοβαρά να κλειστεί στο καβούκι της. Αυτό το σχέδιο την έφερε μέχρι τους 8, γιατί να το αφήσει; Το άγγιξε κιόλας με το δοκάρι του Τιάγκο Σίλβα… δεν μπήκε και στο καπάκι, το τσαφ του φιλότιμου Φερναντίνιο. 0-1. Και στο καπάκι αυτό το γκολ ποίημα των Βέλγων, τρομερή αντεπίθεση πίσω από τη σέντρα του Λουκάκου, ξεμπαρκάρει τρεις συμπάικτες και ψυχρός εκτελεστής – διαβήτης ο ντε μπρόινε, ο χειρούργος.
    Ανασυντάσσεται το μπραζίλ, κατά κύματα επιθέσεις, πάθος κατοχή της μπάλας, αλλά τείχος… αυτόν τον τοίχο τον σπάει η αλλαγή, Ρενάτο Αουγκούστο (τρομερά αυτά τα ονόματα). Ακομπλεξάριστα μετά το Βέλγιο κάνει κατοχή, κλείνει το ματς, είναι στον ημιτελικό.
    50-50 θα είναι με τους Γάλλους.
    Και δυο παρατηρήσεις: (1 ) ο Νεϊμάρ, ένας κατά τη γνώμη μου καλός αλλά υπερεκτιμημένος παίκτης, φάνηκε απόψε ολίγιστος (2) το Βέλγιο ξεκινά από έναν μέγιστο τερματοφύλακα, το μυταρόλα Τιμπό Κουρτουά, απευθείας απόγονο του Ηρακλή Πουαρό!
    Πάμε για έναν αμιγώς ευρωπαϊκό τελικό. Και μάλιστα κουτσουρεμένο, χωρίς το Νότο της Ευρώπης. Ατυχώς ( ; )

    • 120 rogerios 6 Ιουλίου, 2018 στο 22:37

      Ωραία ανάλυση! Να παραδεχθούμε ότι ήταν παιχνίδι υψηλής έντασης με αμείωτο ενδιαφέρον ως το τέλος. Ο Νεϋμάρ ήταν κτγμ αρνητικότατος απόψε. Επίσης όλη αυτή η ιστορία με τις πεναλτοβουτιές του (έκανε και σήμερα μερικές) έβλαψε πολύ την ομάδα του, η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες ένα πέναλτυ θα το έπαιρνε.

      Παρεμπ., η Κροατία δεν μετρά για νότος; 😉 Η Γαλλία δεν είναι και νότος;

  82. 121 Νέο Kid 6 Ιουλίου, 2018 στο 22:38

    Έχω στοιχηματικά μια ομάδα στον τελικό. Κάτι είναι κι αυτό…
    Αν δε βγει ο ονειρεμένος μου τελικός Γαλλία (ή Βέλγιο. 50 ευρώ λιγότερα θα πάρω αποτίμηση με Γαλλία. Δε χάλασε κι ο κόσμος) – Ρωσία , ε ρε γλέντια! 🤪😛👏
    ( Ξέρω ότι δεν πρέπει να τα γράφω λόγω μολυβώματος ,αλλά λέω να κάνω stealth anti-haters tactics…)

  83. 124 Νέο Kid 6 Ιουλίου, 2018 στο 22:48

    Άστοχη θεωρώ την κριτική στο Νεϋμάρ σήμερα. Στο α ημίχρονο ναι ήταν κακός, αλλά και ποιος ήταν καλός πλην Μαρσέλο;
    Στο βου έβγαλε 3 -4 έτοιμα γκολ στα παλτά συμπαίκτες του, αλλά… άμα δεν έχεις σεντρεφόρ. Το ποδόσφαιρο έχει κάποιους διαχρονικούς κανόνες. Ένας είναι ότι χρειαζεσαι παίκτη να βάζει γκολ.
    Το λάθος του Νευμαρ ήταν ότι έπρεπε να πάει ατομικά για κανα γκολ. Όταν το επιχείρησε ανάγκασε τον Κουρτουά να γίνει Σαργκάνης-Φάντομ. Αλλά ήταν αργά για δάκρυα Στέλλα…

  84. 125 redkangaroo 6 Ιουλίου, 2018 στο 23:23

    Η Κροατία η ίδια θέλει να είναι διακαώς Βορράς! ( ο γνωστός βορράς που την έφτιαξε μην επεκταθούμε τώρα)
    η Γαλλία θα ήθελε να είναι νότος λες;
    μπα λέω εγώ.

  85. 126 Brown 7 Ιουλίου, 2018 στο 14:38

    Πιο ήρεμος μετά το χτεσινοβραδινό σιχτίρισμα, κάθομαι και σκέφτομαι. Η τελευταία κανονική Βραζιλία που έχουμε δει, ήταν το 2002. Τι γίνεται από τότε; Πώς και έχουμε πήξει σε μετριοκαλούς -ίνιο και πώς δεν βγαίνει ένα φορ της προκοπής; Πιστεύω ότι για δάφορους λόγους, οι Βραζιλιάνοι απώλεσαν το «Αφροαμερικάνικο» στοιχείο που τους διέκρινε. Στις παλιές Βραζιλίες, είχες την αίσθηση ότι στιγμές, κινούνται σε ρυθμούς σάμπα. Τώρα το έχουν γυρίσει σε ευρωπαϊκού τύπου τόνους και μένουν μετέωροι. Από την άλλη, νιώθω ότι ζούμε την κορύφωση μιας «Αφροευρωπαϊκής» σχολής, κυρίως με Γαλλία και Βέλγιο και δευτερευόντως με Αγγλία. Οι προσμείξεις,αν πετύχουν και τα συστατικά αφομοιωθούν, δημιουργούν συνήθως λαμπερά και δυσκολοκατάβλητα σύνολα. Μέσα σ’ όλα, οι Αφροευρωπαίοι πεινάνε, σε αντίθεση με τα μικρά Λατινοαμερικανάκια που συνήθως μαντρώνονται σε ακαδημίες συλλόγων και αποχαιρετούν κάθε εγχώριο DNA (ο Μέσι αποτελεί το πιο σκαστό παράδειγμα). Θα επανέλθω.

  86. 127 Νέο Kid 7 Ιουλίου, 2018 στο 18:37

    Το ρεκόρ των Γερμανών από το 2002 δεν σπάει βέβαια εύκολα. Είχαν παίξει με κάτι σαουδαραβίες στον όμιλο και μετά έφτασαν τελικό αποκλείοντας τα μεγαθήρια Παραγουάη, Γιου ες οφ έι και ν.κορέα…αλλά οι Εγγλέζοι είναι κοντά. Τι απίστευτο σκανδιναβικό καφενείο ήταν αυτό σήμερα; κάποια στιγμή οι Εγγλέζοι άλλαζαν κεφαλίτσες μέσα στην μικρή περιοχή . Ματς επιπέδου Κρύσταλ Πάλας -Στοουκ σιτυ…
    Πρέπει να κοιμηθούν πολλοί Θεοί για να μη καταλήξει αυτή η κούπα σμα κοντά εκεί που κατοικοεδρεύει ο Ρογηρος…

  87. 128 paolodrosi 9 Ιουλίου, 2018 στο 10:16

    Αν ερθει καποιος φιλος και μου ζητησει 50 ευρω, να παει για φαγητο εξω, ή ν’ αγορασει κατιτις, δεν θα του δωσω.
    Απεναντιας θα του πω, να παει να πονταρει τη Γαλλια, που δινει μιαμισι φορα τα λεφτα σου πισω.

    Καλο το Βελγιο, δε λεω, αλλά η συμπεριφορα του μετα το γκολ του Ρενατο Αουγκουστο, ηταν τρικυμια πολλων μποφορ, με χαππυ εντ και λαμπαδα ως τη μυτη του Κουρτουά.
    Μεχρι τοτε ομως οι Ντιτρού, εχασαν ευκαιριες να κανουν το 3-0 και το 4-0.
    Ο Λουκακου εκανε αλογο τον τιμιο Μιραντα, και ο Αζαρ επαιζε ψηλοκούμητο τον Φαγκνερ.
    Οι κοντρες των Βελγων, ηταν μισα γκολ, αλλά ο Αζαρ κυριως, ηθελε να σκοραρει απελπισμενα, και σπαταλησε τις ευκαιριες.

    Το Βελγιο οντρα στη Γαλλια, πιστευω θα εχει την ιδια διαταξη, με Βιτσελ και Φελαινί να καλυπτουν τον αξονα.
    Ντε Μπροινε, Αζαρ και Λουκακου, θα ειναι μοναχικοι λυκοι στην επιθεση.
    Η διαφορα μεταξυ Βραζιλιας και Γαλλιας, ειναι το λεγομενο αμυντικο τρανζισιον.
    Δηλαδη η τριαδα Καντε (κυριως), Πογκμπα και Ματουιντι, εχουν γρηγορες επιστροφες, σε αντιθεση με τους Φερναντινιο (τραγικος στο δευτερο γκολ, τον περασε ο Λουκακου λες και ηταν καρεκλα), Κουτινιο, Παουλινιο.

    Επισης ο Τιτέ κοντα στο 60′ εβαλε μεσα το Νταγκλας Κοστα. Αμεσως αυτος εκανε καποια σπριντ και τρυπησε την αριστερη πλευρα των Βελγων.
    Σε περιπτωση που στραβωσει το παιχνιδι για τους Γαλλους, βλεπω Μπαπε και Ντεμπελέ στις ακρες, να παιζουν με την ταχυτητα τους.

    Αλλη μια σημαντικη διαφορα, ειναι η παρουσια του Ζιρού μεσα στην περιοχη.
    Η Βραζιλια δεν διαθετει (κι αυτο ειναι ντροπη για μια ομαδα σαν τη Βραζιλια), παιχτη περιοχης με τον ογκο και τη δυναμη του Ζιρου.
    Ο Κομπανύ με Χεσούς και Φιρμινιο, επαιζε σαν το Λυκο με την Κοκκινοσκουφιτσα.

    Μετα απ’ αυτες τις σκεψεις λοιπον, θα πω του φιλου μου, τσάκω το 50αρι και φερε μου πισω 75 επιβραβευτικα ευρωπουλα. Εσυ κράτα το αρχικο 50αρι και βγες για φαγητο, σε κανά Κρικελα ξερωγω.
    Αλλά επειδη ειναι φιλος, θα του δωσω στα κρυφα κανα δεκαρικακι, να τη βγαλει με δυο πιτογυρα, σε περιπτωση που παει στραφι ολο το παραπανω σεναριο.

    Καλημερα.

    • 129 rogerios 9 Ιουλίου, 2018 στο 10:28

      Καλημέρα, αρχηγέ! Εξαιρετική ανάλυση και πρόγνωση. Κι εγώ πιστεύω ότι η Γαλλία είναι ομάδα με πολύ πλουσιότερο υλικό από τη Βραζιλία και, τελικά, και από το Βέλγιο. Να στοιχηματίσω, πάλι, δεν ξέρω αν θα το έκανα, επειδή η μπάλα είναι άτιμη. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία θα ξεκινήσει ως το φαβορί και για τους δύο αγώνες της. 😉

  88. 130 Αναγνώστης Αθηναίος 9 Ιουλίου, 2018 στο 20:07

    Χαίρεσθε (και αγαλλιάσθε επίσης). Λίγα είδα, όχι περισσότερο λόγω ….φόρτου, μάλλον έχω μείνει και εγώ πίσω σχετικά με τις εξελίξεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και δεν κατέχω πια τα κλειδιά που θα ανοίξουν τις πόρτες του ενδιαφέροντος κάποιου που κατανοεί τι γίνεται και μέσω γνώσης το ευχαριστιέται γινόμενος …ειδικός.
    Τουλάχιστον όχι όπως κάποτες.
    Το Βέλγιο νομίζω ή που θα του βγει ο …αστραπιαίος πόλεμος ή που θα ηττηθεί καθαρά από μια πιο ολοκληρωμένη ομάδα όπως η Γαλλία.

    Αλλά όπως και νάχει δείχνει ότι θα περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια που θα δούμε μια ομάδα που θα έχει διάρκεια σε παραπάνω από ένα ΠΚ.
    Ίσως νάχε δίκιο ο Καν όταν έλεγε ότι ξεχάστε την διάρκεια παικτών σε αυτό το επίπεδο για παραπάνω από 4-5 χρόνια, εξοντωνόμαστε.
    Η Ισπανία το διάστημα 2008 με 2012 ήταν μια εξάιρεση.
    Παρόλο που δεν «πάω» την Γερμανία ευχόμουν τουλάχιστον να δείξουν ότι το 2014 είχε συνέχεια.
    Φευ!

    ΥΓ Νάστε καλά, χάρηκα τα σχόλια και τις αναλύσεις που έγιναν

    • 131 rogerios 9 Ιουλίου, 2018 στο 20:39

      Φίλτατε Αναγνώστη, καλώς επέστρεψες! Μας έλειψες. Ελπίζω τα σχόλιά σου να είναι περισσότερα στη διάρκεια αυτής της τελευταίας μουντιαλικής εβδομάδας!

      Εύστοχες όλες οι παρατηρήσεις. Είναι μάλλον σαφές ότι με τις απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα, ένας ποδοσφαιριστής δύσκολα μπορεί να αντέξει σε τοπ φόρμα για αρκετά χρόνια. Και συμφωνώ με την πρόβλεψη ότι λογικά η Γαλλία, ως πληρέστερη ομάδα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες επικράτησης…. εκτός αν συμβεί αυτό που αναφέρεις.

      Τα κλειδιά της γνώσης δεν τα κατέχει κανένας μας, όλοι λέμε απλώς την άποψή μας (ενίοτε και την αποψάρα μας), με τις όποιες πληροφορίες, την όποια πείρα, τα πάθη και τις προκαταλήψεις μας. Κάθε συμβολή είναι ευπρόσδεκτη κι ακόμη παραπάνω.

  89. 132 Αναγνώστης Αθηναίος 9 Ιουλίου, 2018 στο 21:00

    Μα είναι σαφές ότι εδώ (και από τις προηγούμενες εμπειρίες από το 2010 που έχω εικόνα) υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνονται ευχάριστες έως απολαυστικές συζητήσεις ανάμεσα σε ανθρώπους …διαφορετικών ταχυτήτων (όσον αφορά το επίπεδο εξειδίκευσης, την ενημερωση στα ειδικά ..αλλά και γενικότερα) και μάλιστα αυτό που βγαίνει είναι ότι αλληλοσυμπληρώνονται.

    Απλώς ήθελα να πω ότι η απουσία ομάδων (αλλά και παικτών προσωπικοτήτων) «αναφοράς» δυσκολεύει όποιονδήποτε δεν διαθέτει τον χρόνο σοβαρής παρακολούθησης των εξελίξεων να έχει γνώση και εικόνα.
    Ας πούμε όταν υπήρχε η Γερμανία ή η Ολλανδία του 70, μπορούσες εύκολα στο επόμενο ΠΚ να δεις τα βασικά, τις σταθερές που λέμε και μετά να αξιολογήσεις τι έχει αλλάξει από πριν.
    Σήμερα (πχ το ΠΚ που συζητάμε) για να αποκτήσω άποψη για την κατάσταση της Γερμανίας, προϋποτίθεται …εμβριθής εξέταση.
    Στο επόμενο άσχετα αν θα το πάρει η Γαλλία ή το Βέλγιο (χο χο χο) το φετινό, άντε πάλι από την αρχή.

    Οπότε πέραν από την αλλαγή που υπάρχει στο παιχνίδι, διαφαίνεται ότι έχει αλλάξει και ο τρόπος που αυτό παρακολουθείται, δηλαδή μετά τους ποδοσφαιριστές, παράγοντες, προπονητές κλπ, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το κοινό, αν θέλει να παραμείνει …ανταγωνιστικό.

    Δεν λέω ότι κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικά κακό, λέω ότι είναι δύσκολο να βρεθεί ο δρόμος της …μετάβασης, όσων τουλάχιστον είχαμε μάθει αλλιώς, οι νέοι πρέπει να το βρίσκουν πιο εύκολο.

    Και ένα προβοκατόρικο παράδειγμα πάνω σε αυτό.
    Ο Ρονάλντο δεν είναι κανένα κακό παιδί, ούτε ..σούι γκένερις. Απλώς αυτός είναι ο τρόπος που επικοινωνούν οι σταρ με το κοινό τους.
    Όπως παλιά εγώ την έβρισκα με τον Μπράιτνερ και τις …φαβορίτες και ο πατέρας μου δεν το καταλάβαινε, ε κάπως έτσι

  90. 133 Νέο Kid 9 Ιουλίου, 2018 στο 21:47

    Μια ενδιαφέρουσα παράδοση στα παγκόσμια κύπελλα «απειλείται» από τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Αν το πάρει το Βέλγιο θα γίνει ο πρώτος αλλοδαπός προπονητής που κατακτά π.κυπελλο για μια χώρα.
    Βέλγιο γαρ…πολυσυλλεκτικό,πολύγλωσσο ,κι ενδιαφέρον.

    • 134 rogerios 9 Ιουλίου, 2018 στο 23:24

      Ωραία παρατήρηση! Βέβαια, να πούμε ότι έχει υπάρξει εθνική με αλλοδαπό προπονητή η οποία είχε παίξει τελικό (η Ολλανδία του 1978 με τον μεγάλο Ερνστ Χάππελ).

  91. 135 Brown 11 Ιουλίου, 2018 στο 08:04

    Με δεδομένο ότι από το 94 και πέρα παρακολουθώ μάλλον αποσπασματικά τα μουντιάλ (και πιο πολύ τις Λατινοαμερικάνικες ομάδες), κάποιες σκέψεις: Ο μεγάλος ασθενής είναι η Βραζιλία. Αργεντινή και Ουρουγουάη, λίγο πολύ διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους (ανέκαθεν με πολλά Ευρωπαϊκά στοιχεία), με τις αμαρτίες τους να τις καταδικάζουν (ελάχιστες εναλλακτικές η πρώτη, τραγική ομοσπονδία η δεύτερη). Μεξικό και Περού, όπως τα ξέραμε. Οι Βραζιλιάνοι πάσχουν από σοβαρή κρίση ταυτότητας συν ότι πια, έρχονται στα τουρνουά «χορτασμένοι». Αφρική: Πολλά βήματα πίσω. Ευρώπη: Πιστεύω ότι σ’ αυτό το μουντιάλ παρακολουθούμε την οριστική διαμόρφωση Αφρο – Ευρωπαϊκών ομάδων, με Γαλλία και Βέλγιο. Στον αγώνα για ενσωμάτωση, οι δεύτερης γενιάς Αφρικάνοι βγαίνουν πιο «¨πατριωτικά» από τους «καθαρούς», συν ότι πεινάνε. Με καλές φουρνιές (συν κάποιους παραδοσιακά καλούς ντόπιους), μπορεί και να δούμε φαινόμενα Ολλανδίας 88. Αγγλία: Ενδιαφέρουσα κίνηση Σάουθγκέιτ να εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ ομοιογένειας μέσω κλήσεων από μια ομάδα. Ισπανία: Μπλέξανε, στο λυκόφως κάποιων μεγάλων δημιουργών, έχουν κολλήσει με το τίκι – τάκα της Μπάρτσα. Προβλέπω υποχώρηση σε πλαίσια 80ς. Λοιποί. Με την εξαίρεση της Κροατίας (χρονισμός ενός μεγάλου, πολλών καλών παικτών συν ομοιογένεια), λίγο πολύ ένας πολτός ταχυδύναμης, Ρεχαγκελικών τακτικών και κάμποσης αμπαλοσύνης. Γερμανία: Ερωτηματικό, πρέπει να δούμε την επόμενη γενιά. Σταρ: Για τον Μέσι τα έχουμε πει καλύτερα να έπαιζε εξαρχής με την εθνική Ισπανίας. Κριστιάνο: Αδικήθηκε από την ομάδα. Νεϊμάρ: Χορτασμένος και άνευ διορατικότητας μέσα στο ματς, σε αντίθεση με τον αντιστάρ Μόντριτς (στα μάτια μου, ο τοπ χαφ του τουρνουά). Σουάρεζ – Καβάνι. Μακράν οι καλύτεροι μπαλαδόροι μπροστά, η Ουρου έχασε ευκαιρία. Αζάρ: Καλός, αλλά ως εκεί. Θα τον ξαναδούμε καλύτερο, μακάρι και με ένα φορ της προκοπής κοντά του. Μίνα, Χιμένεζ, Γκοντίν, τα μοναδικά στόπερ που θα πλήρωνα να δω. Για πέταμα: Τετράδα άμυνας Αργεντινής, Πορτογαλία πλην Κριστιάνο, όλοι οι -ίνιο της Βραζιλίας, όλοι οι μπροστινοί της Γερμανίας (συν τα στόπερ), όλη η Σουηδία πλην Μπεργκ, όλη η Δανία πλην Σμάιχελ. Δε θυμάμαι τίποτα: Ρωσία, Κορέα. Οι γραφικοί: Ιαπωνία. Οι συμπαθείς: Ιράν. Να δούμε και το αποψινό λοιπόν.

  92. 138 Brown 11 Ιουλίου, 2018 στο 08:07

    Διόρθωση: Το «θα τον ξαναδούμε καλύτερο με ένα φορ της προκοπής κοντά του», πάει στον Μπαπέ.


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.




Προστεθείτε στους 19 εγγεγραμμένους.

ημερολόγιο αναρτήσεων

Ιουνίου 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Στατιστικά

  • 61.593 hits