«Υψηλότατε, έχει αγώνα απόψε!»

Austria-Hungaria_transparency

Ο θυρεός της Αυστροουγγαρίας στα χρόνια του Α΄ Π Π

Υπάρχει ένα αρκετά συμπαθητικό ανέκδοτο για τον Όθωνα των Αψβούργων και της Λωρραίνης, γιο του Καρόλου Α΄, του τελευταίου αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας, και διεκδικητή του εκλιπόντος θρόνου της Διπλής Μοναρχίας. Κάποιος συνεργάτης του τον ενημέρωνε: «Υψηλότατε, έχει αγώνα απόψε στην τηλεόραση. Αυστρία-Ουγγαρία!» Κι ο Όττο απαντούσε: «Ά, πολύ ωραία! Όμως, εναντίον ποιας ομάδας παίζουμε;»

Δίχως αμφιβολία, η Αυστροουγγαρία είναι ο μεγάλος νικητής αυτού του Ευρωπαϊκού σε ό,τι αφορά τις χώρες που συμμετέχουν: 9 κράτη που το σύνολο ή μέρος των εδαφών τους διοικούνταν κάποτε από τους Αψβούργους (Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία συν Ρουμανία, Πολωνία, Ουκρανία και… Ιταλία) δίνουν το παρών στη φετινή διοργάνωση! Οι υπόλοιπες αυτοκρατορίες του παρελθόντος βρίσκονται πολύ πίσω στη σχετική κατάταξη. 🙂

Με αυτά κι εκείνα, τα δύο κύρια συστατικά της αυτοκρατορίας αναμετρήθηκαν στο Μπορντώ και το αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνα αποτελεί την πρώτη (σχετική) έκπληξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η Αυστρία είχε κάνει εξαιρετικά προκριματικά. Κάποιοι μάλιστα τη θεωρούσαν κι υπολογίσιμο αουτσάιντερ για διάκριση. Η αλήθεια του γηπέδου ήταν πολύ διαφορετική, Ύστερα από ένα πρώτο ημίχρονο μάλλον χαμηλού επιπέδου (αν κάποιος μου έλεγε ότι παρακολουθώ παιχνίδι ελληνικής β΄ εθνικής μπορεί και να τον πίστευα), το ματς ξεμπλόκαρε με το γκολ του Σάλαϊ και την αποβολή του Ντράγκοβιτς. Από εκεί και πέρα οι Αυστριακοί προσπάθησαν να αντιδράσουν, μόνο που δεν ήξεραν πώς ακριβώς. Το γκολ του Στίμπερ σφράγισε την έκβαση του αγώνα. Πιθανότατα οι δυνατότητες αυτής της εθνικής Ουγγαρίας δεν είναι μεγάλες. Μετά τη νίκη τους, όμως, οι Ούγγροι έθεσαν σοβαρή υποψηφιότητα για να περάσουν στην επόμενη φάση.

Η πραγματικά μεγάλη έκπληξη έγινε βέβαια το βράδυ στον ίδιο όμιλο. Στο πρώτο ημίχρονο οι Πορτογάλοι έκαναν τα πάντα σωστά, εκτός από το να σημειώσουν περισσότερα του ενός τέρματα. Στη συνέχεια, μία και μόνο ευκαιρία (και η αντίστοιχη ολιγωρία του Βιερίνια) αποδείχτηκε αρκετή για τους Ισλανδούς. Από το σημείο εκείνο και μετά, η Πορτογαλία βραχυκύκλωσε. Οι αλλαγές του Σάντος (Ρενάτο Σάντσες, Βιερίνια, Έντερ) αντί να βελτιώσουν την επιθετική εικόνα της ομάδας την έκαναν χειρότερη. Άγχος και ανορθολογική ανάπτυξη επέτρεψαν στους Ισλανδούς να φύγουν με μια παλικαρίσια ισοπαλία. Για μια μικρή χώρα στην πρώτη της εμφάνιση στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης δεν είναι και λίγο. Δεν νομίζω ότι οι Πορτογάλοι θα δυσκολευθούν να περάσουν στον όμιλο αυτό. Αλλά η αδυναμία να διαχειριστούν ένα δικό τους παιχνίδι αποδεικνύει ότι δεν είναι η μεγάλη ομάδα που (θεωρητικά) θα μπορούσαν να γίνουν.

Ας δούμε εν συντομία και τα υπόλοιπα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής

Απειρία

Σε ένα παιχνίδι που οι ουδέτεροι δεν πρόκειται να θυμούνται για πολύ καιρό, η απειρία της φιλότιμης Αλβανίας ήταν αυτή που έκρινε το αποτέλεσμα της εμφύλιας σύγκρουσης στη Λανς (η μισή εθνική Ελβετίας αποτελείτα από ποδοσφαιριστές αλβανικής καταγωγής). Το ελβετικό γκολ αποτελεί συνέπεια μνημειώδους συνολικής ολιγωρίας της αλβανικής άμυνας (ο Σερ σκοράρει με κεφαλιά αμαρκάριστος, ο Μπερίσα κάνει έξοδο της συμφοράς). Η ανόητη αποβολή του Τσάνα αφήνει την ομάδα του με αριθμητικό πλεονέκτημα. Η τεράστια ευκαιρία του Γκάσι κανονικά δεν χάνεται με τίποτε. Είτε ως δεύτεροι είτε ως τρίτοι, οι Ελβετοί θα συνεχίσουν μάλλον για ένα γύρο ακόμη (και, με κακία, θα συμπληρώσω ότι και πολύ τους είναι).

Χουλιγκάνοι

Με το σύνολο των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων να έχει στρέψει την προσοχή του στην αποτροπή της τρομοκρατικής απειλής, τα γεγονότα της Μασσαλίας μάς υπενθύμισαν ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου αποτελεί παραδοσιακά εκκολαπτήριο βίας. Αυτή τη φορά φαίνεται πως είχαν φτάσει από τον Μόσκοβο κομμάντο με ειδική αποστολή για χοντρούς τσαμπουκάδες. Οι Άγγλοι αποτέλεσαν τους ιδανικούς παρτεναίρ σε αυτή τη χορογραφία βίας. Όταν ξύπνησαν οι δυνάμεις της αστυνομίας το κακό είχε γίνει.

Ύστερα από όσα προηγήθηκαν, ο αγώνας Αγγλίας-Ρωσίας έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Για τη φετινή εθνική Αγγλίας θα μπορούσε κάποιος να πει αρκετά θετικά: το κικ εν ρας ανήκει στο μακρινό παρελθόν, η ομάδα αναπτύσσεται εξαιρετικά από τα άκρα και, όσο έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις, ασκεί ασφυκτική πίεση στον αντίπαλο. Ταυτόχρονα, όμως, εμφανίζει και σαφείς αδυναμίες που μπορούν να της στοιχίσουν σε οποιοδήποτε νοκ άουτ παιχνίδι. Απρόσεκτη άμυνα, προβληματική διαχείριση δυνάμεων (στο β΄μέρος η κατοχή από 70-30 πήγε σχεδόν στα ίσα), μεγάλες δυσκολίες στο τελείωμα των φάσεων (ο Ρούνυ μοιάζει να έχει κάνει βήματα πίσω). Οι Ρώσοι, πάντα με ενδιαφέροντα στοιχεία τεχνικής, έδειξαν για μια φορά ικανοί να αντιδράσουν μένοντας πίσω στο σκορ. Είναι μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με την εποχή του τελευταίου Μουντιάλ, ακόμη πιο αξιοσημείωτη αν αναλογιστούμε ότι η Ρωσία μετρά τέσσερις απώλειες βασικών παικτών λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Μένει να δούμε αν οι χούλιγκαν της ομάδας θα την αφήσουν να συνεχίσει την όποια πορεία της, μια και πλέον επικρέμεται η Δαμόκλειος Σπάθη της ποινής αποκλεισμού.

Στο άλλο ματς του Β΄ ομίλου παρακολουθήσαμε δύο εθνικές που μάλλον δεν δαθέτουν το απαιτούμενο επίπεδο για τέτοια διοργάνωση. Τουλάχιστον οι Ουαλοί ήξεραν τι ήθελαν από το παιχνίδι κι επέδειξαν δύναμη και μαχητικότητα. Ο αγωνιστικός προσανατολισμός της Σλοβακίας αποτελεί μάλλον ανέκδοτο. Κάποιες μονάδες της ομάδας από τη Μεσευρώπη έχουν αξία σαφώς μεγαλύτερη από εκείνην των αντιπάλων τους του περασμένου Σαββάτου. Αλλά οι ομάδες δεν φτιάχνονται με απλή πρόσθεση μονάδων.

Εν αναμονή

Οι Πολωνοί έκαναν το καθήκον τους και, έστω και χωρίς πολλή λάμψη,  νίκησαν τους μάλλον αδύναμους Βορειοιρλανδούς. Θα συνεχίσουν με σχετική αυτοπεποίθηση, αλλά τα δύσκολα τους περιμένουν.

Υπό άλλες συνθήκες, θα λέγαμε ότι οι Γερμανοί πήραν μια επαγγελματική νίκη και συνεχίζουν ακάθεκτοι. Μπορεί. Αλλά στη θέση τους θα άκουγα αρκετά καμπανάκια. Απέναντι σε μια ομάδα που έκανε φανερό ότι δεν τρελαινόταν για τη νίκη, κινδύνεψαν αρκετές φορές να ισοφαριστούν. Η γερμανική άμυνα δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Η ανάπτυξη της ομάδας μοιάζει πιο προβληματική. Η συνολική εικόνα, όπως κι αυτή αρκετών βασικών στελεχών, απέχει πολύ από την καλοκουρδισμένη ομάδα του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Φυσικά, μπορεί απλώς να επρόκειτο για μια μέτρια βραδιά, χωρίς συνέχεια και συνέπειες. Θα δείξει.

Ζόρια

Όπως πήγε το κυριακάτικο ματς, θα ήταν αδικία να μη νικήσουν οι Κροάτες. Πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο, είχαν αρκετές ευκαιρίες, κι ακόμη κι αν το νικητήριο τέρμα τους προήλθε από μια ιδιοφυή ενέργεια του Μόντριτς κι όχι από συνδυασμό, έπειθαν ότι ήταν οι καλύτεροι. Πολύ προβληματικό παιχνίδι από την Τουρκία, όλα τα ατού της οποίας υστέρησαν.

Ναι, οι Ισπανοί είχαν την υπεροχή και περισσότερες ευκαιρίες, αλλά όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι θα μπορούσαν ακόμη και να το χάσουν. Ούτε κι αυτοί έδωσαν την εντύπωση του μεγάλου φαβορί κι ο όμιλός τους έχει παγίδες. Υπό τις συνθήκες αυτές οι 3 βαθμοί αποτελούν το μεγαλύτερο κέρδος. Μαχητικοί οι Τσέχοι, τίμησαν την παράδοση που τους θέλει να εμφανίζονται σχεδόν πάντα ανταγωνιστικοί στα ευρωπαϊκά. Αλλά το ταμείο τους είναι ακόμη άδειο.

Μαθήματα τακτικής

Για την, απογοητευτικού επιπέδου, αναμέτρηση Ιρλανδίας-Σουηδίας δεν υπάρχουν πολλά να πεις. Από τη Σουηδία το μόνο που ξεχώρισε ήταν το κομψότατο τρουά πιες κοστούμι του Χάμρεν. Κατά τα λοιπά, οι Σκανδιναβοί έδιναν σε ορισμένες στιγμές την εντύπωση ότι παίζουν για πρώτη φορά μαζί και προσπαθεί να μάθει ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Μαχητικοί οι Ιρλανδοί, ίδρωσαν τη φανέλα. Το ποδόσφαιρό τους ανήκει μάλλον στην παλαιολιθική εποχή του αθλήματος. Ά, εμφάνισαν ως ατραξιόν και τον συμπαθέστατο Χέντρικ, τον παίκτη που σουτάρει και φτιάχνει ταυτόχρονα το μαλλί.

Δεν αρκεί να έχεις μια φουρνιά ιδιαίτερα ταλαντούχων ποδοσφαιρστών για να φτιάξεις μεγάλη ομάδα. Οι Βέλγοι το έμαθαν πληρώνοντας τον λογαριασμό. Μπορεί η φετινή Ιταλία να μη διαθέτει τις καλύτερες μονάδες (το υλικό της ίσως να είναι και μέτριο για τα δεδομένα τους), μπορεί να εμφανίζει επιθετικό δίδυμο που το αποτελούν ένας Βραζιλιάνος β΄ διαλογής κι ένας γυρολόγος με καλούτσικη πορεία στο ολλανδικό πρωτάθλημα που χρειάστηκε να φτάσει στα τριάντα για να ξεχωρίσει αγωνιζόμενος στη Σαουθάμπτον, αλλά… η Σκουάντρα Ατζούρα αγωνίζεται ως πραγματικό σύνολο και η τακτική κουλτούρα της είναι αξεπέραστη. Την ώρα που οι Κόκκινοι Διάβολοι προσπαθούσαν χωρίς να ξέρουν πώς, οι Ιταλοί διαχειρίζονταν άψογα την αναμέτρηση, χτυπώντας όταν έπρεπε. Η Ιταλία είναι εδώ. Η εικόνα της ήταν κατά τη γνώμη μου η πιο θετική της αγωνιστικής αυτής, κατά μείζονα λόγο αν ληφθεί υπόψη κι η αξία του αντιπάλου.

Είναι, πάντως, πολύ νωρίς ακόμη. Όλοι έχουν το περιθώριο να βελτιωθούν. Κι αν βελτιωθεί συνολικά και το θέαμα θα είναι καλύτερα για όλους. Γιατί μέχρι στιγμής δεν είναι και πολλά αυτά που έχουν εντυπωθεί στη μνήμη μας.

Advertisements

15 Responses to “«Υψηλότατε, έχει αγώνα απόψε!»”


 1. 1 dokiskaki Ιουνίου 15, 2016 στο 06:28

  Καλώς τον! (Ξανακοίταξε λίγο το πλεονέκτημα με τον Τσάνα 🙂 ).

 2. 2 π2 Ιουνίου 15, 2016 στο 07:12

  O Ρονάλντο μου προκαλεί βαθιά ενστικτώδη αποστροφή, ίσως γιατί δεν σέβεται καθόλου εδώ και χρόνια το άθλημα που του έδωσε τόσα πολλά. Βγήκε να κατηγορήσει τους τίμιους Ισλανδούς (που τόσο μπορούσαν, τόσο πάλεψαν) για το ταμπούρι, δεν θα πάνε πουθενά με τέτοια νοοτροπία, λέει. Εσύ δεν θα πας πουθενά με τέτοια νοοτροπία, κακομοίρη. Νοοτροπία που επέβαλε σε μια ομάδα που μου φάνηκε στην πρεμιέρα περισσότερο ομάδα Ρονάλντο παρά ομάδα Σάντος. Τα φάουλ εγώ, γιόμα σ’ εμένα, συνδυασμοί στο κέντρο μηδέν, μια ομάδα που περιστρέφεται γύρω από το υπερφυσικό εγώ ενός κακομαθημένου παιδιού.

  Δεν είδα πολλά από τα ματς της πρεμιέρας. Οι Ιρλανδοί είναι χαμηλής ποδοσφαιρικής ποιότητας, αλλά το πάθος τους τους κάνει πάντοτε συμπαθείς. Για την Αγγλία, το είπα ήδη, πολύ καλύτερη απ’ ό,τι περίμενα. Για το Βέλγιο τα λέγαμε. Δεν είδα την Ιταλία, αλλά άκουσα τα καλύτερα από φίλους που εμπιστεύομαι, και μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία έχει πολύ καλή παράδοση στις διοργανώσεις που πηγαίνει χωρίς μεγάλα ονόματα και χωρίς την αύρα του φαβορί.

  Κατά τα άλλα, τα under, οι πολυπρόσωπες άμυνες και οι ισοπαλίες – εκπλήξεις είναι απολύτως αναμενόμενες σε μια διοργάνωση στην οποία περνούν οι περισσότεροι στην επόμενη φάση. Όλα τα underdogs είναι λογικό να παίζουν ταμπούρι, καθώς με μια δυο ισοπαλίες μπορεί να περάσουν στους 16.

 3. 3 Νέο Kid L'Errance d'Arabie Ιουνίου 15, 2016 στο 08:45

  Το Ισλανδία-Ρουνάλντου ήταν το πρώτο ματς της διοργάνωσης που κατάφερε να με νανουρίσει γλυκά ψες βράδυ. Σήμερα το πρωί έμαθα το τελικό αποτέλεσμα και γέλασα λίγο με το γλέντισμα στο Τουίτερ .
  Ασφαλώς το Ουγγαρία-Αυστία θα είχε τα ίδια και μάλλον ταχύτερα αποτελέσματα στην ηρεμία του νευρικού μου συστήματος, αν δεν ήταν νωρίς… Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…
  Η Εθνική Ελλαδάρας του 2004 μοιάζει υπερομάδα μπροστά στις περισσότερες ομάδες που είδαμε ώς τώρα!
  Για την Ιταλία θα διαφωνήσω ελαφρώς με τον φίλτατο Π2 ως προς το εξής. Ναι μεν -μεταπολεμικά- όταν σήκωσαν τρόπαιο ξεκίνησαν λόου προφάιλ, αλλά όλες οι ομάδες τους είχαν τουλάχιστον 1-2 σούπερ παίκτες-προσωπικότητες. Μπρούνο Κόντι-Σιρέα-Τζοφ-Ταρντέλι-Αλτομπέλι το 1982, Καναβάρο-Ντελπιέρο το 2006. Τώρα , ο μοναδικός παίκτης μουτράκλα/προσωπικότητα είναι ο Μπουφόν (με την κρυμένη πατερίτσα πίσω από το δοκάρι…) Πού να πάει με Έντερ και …Πελέ;; (μπρρ…)
  Προς το παρόν ,δε βλέπω τρόπο να μην πάρει αυτό το κύπελλο μία έκ των Γαλλία, Γερμανία με πρώτους επιλαχόντες Αγγλία,Ισπανία.

 4. 4 rogerios Ιουνίου 15, 2016 στο 10:54

  @ dokiskaki: Ευχαριστώ! Καλώς βρεθήκαμε! [όντως ο Τσάνα έχει το ελαφρυντικό ότι μπορεί να φύγει μόνος του ο αντίπαλος, το ζήτημα είναι ότι πιθανώς έχει κι άλλους τρόπους για να κουτσοδιώξει την μπάλα από το να κάνει τον Βαμβακούλα. 😉 Νομίζω, δηλαδή.]

  π2: Ως συνήθως, συμφωνούμε. Ίσως να είμαι λίγο περισσότερο ανεκτικός με τον Κριστιάνο Ρονάλντο [μπορεί να φταίει η κόρη μου που μου μεταφέρει κλίμα από το σχολείο της: ο Κρ. Ρ. είναι εξαιρετικά δημοφιλής ανεξαρτήτως εθνικότητας του κάθε μαθητή (της κάθε μαθήτριας, μάλλον)]. 🙂

  Μια χαρά ήταν για μένα οι Ισλανδοί (έχει πλάκα, γιατί ξεχάστηκα γράφοντας κι είχε ήδη αρχίσει το β΄ ημίχρονο, οπότε ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει «Γκολ!». «Ποιος;», τη ρωτάω, «Δεν ξέρω, ένας ξανθός…» μου απαντά – «Ωχ, λέω από μέσα μου, ο Άμπελ Ξαβιέ δεν παίζει πλέον μπάλα, μάλλον ισοφάρισαν οι Ισλανδοί», «με άσπρη φανέλα», συμπληρώνει, «ΟΚ! Νάτη η εκπληξούλα». 🙂 ).

  Νεοκίδιε είχε πολύ πιο νανουριστικά ματς, αλλά όπως λες κι εσύ ήταν απογευματινά (κορυφή, κτγμ, το Ιρλανδία-Σουηδία). Πάντως, όσον αφορά την Ιταλία, μην ξεχνάς ότι συχνά οι μεγάλες προσωπικότητες φτιάχνονται στις διοργανώσεις. Ως κι ο Τζακερίνι, για να μην πω κι ο παιχταράς Γκρατσιάνο Πελλέ μπορεί στο τέλος να μας βγουν έτσι.

  • 5 π2 Ιουνίου 15, 2016 στο 11:22

   Σε διαβεβαιώ ότι είναι θέμα φύλου η προτίμηση στον Ρονάλντο. Κρίνοντας από τον γιο μου και τους φίλους του, τα αγόρια τον απεχθάνονται βαθύτατα. «Αυτός ασχολείται με το μαλλί του και την γκρίνια μόνο» ήταν η φράση αποκήρυξης του παλαιού ινδάλματος από τον γιο μου.

 5. 6 Νέο Kid L'Errance d'Arabie Ιουνίου 15, 2016 στο 12:10

  Ναι, ο Ρονάλντο είναι δημοφιλής στα κορίτσια γμτ… Πήγε να χαλάσει και η κόρη μου (η μικρή. Η μεγάλη είναι μαρία-αντουανέτα και δεν ασχολείται με ποδοσφαιριστάς… 🙂 ) ,μου έλεγε κάτι κουφά στο Σκάιπ «μπαμπά, καλό το Μεσάκι αλλά κι ο Κριστιάνο είναι κούκλος…» και τέτοια. Οπότε επενέβην άμεσα κομίζων εξ Αραβίας φανέλας δύο , μία Μπάρτσα και μία αλμπισελέστε Νο. 10 …και έσωσα την παρτίδα στο τσακ ,νομίζω… 🙂
  Θέλουν προσοχή και γονεϊκή εγρήγορση πάντως τα παιδιά. Ο γυμναστής στο δημοτικό έσκαγε έμαθα με τη φανέλα του ακατανόμαστου ψευδοπρωταθλητή Πειραιώς και περιχώρων , οπότε έδωσα εντολή και ξεθάφτηκαν άμεσα τα πράσινα τιμημένα gears απ’το ντουλάπι … μη χάσουμε και το παιδί στα καλά καθούμενα από έναν τυχόντα κύριο Πάμπο! (σκέφθηκα να κάνω καταγγελία ,αλλά είναι γείτονας και είπα να μην το τραβήξω στα άκρα 🙂 )

  • 7 rogerios Ιουνίου 15, 2016 στο 14:40

   Μη μου ανησυχείς, τα γονικά καθήκοντα δεν ασκούνται πλημμελώς. και δεν έχει καμιά τρέλα η δικιά μου με τον Κριστιάνο, απλώς μια ψύχραιμη αντικειμενική θεώρηση σχετικά με το ποιος είναι νεανικό είδωλο [τζάμπα παίρνουμε μπλούζες αλμπισελέτε και ατζούρες, δηλαδή; Μεταξύ μας, η τελευταία συμπάθειά της είναι η Σουηδία, αλλά δεν βλέπω να φέρνει γούρι στους φίλους μας Σκανδιναβούς). 🙂

   Προς το παρόν, τα βλέμματα στρέφονται με προσοχή στα βορειοανατολικά, μεταξύ Λιλλ (Ρωσία-Σλοβακία) και Λανς (Αγγλία-Ουαλία). Οι Άγγλοι χούλιγκαν θα επιδιώξουν τη ρεβάνς, έχοντας τη δυνατότητα ενισχύσεων από το νησί, οι Ρώσοι την επιβεβαίωση. Ο παράγοντας που μπερδεύει τα πράγματα (και ίσως παραδόξως σώσει την κατάσταση βραχυκυκλώνοντας τη λογική σύγκρουση) είναι οι Ουαλοί. Τα δικά τους χουλιγκάνια έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τους Άγγλους. Απίστευτα πράγματα… 😦

 6. 8 Mindkaiser Ιουνίου 15, 2016 στο 23:33

  Πολύ χάρηκα που είδα την επιστροφή του ποδοσφαιρικού Ρογήρου. 🙂

  Δυστυχώς, απουσιάζει η αγαπημένη μου Ολλανδία, συνεπώς, μετά και τον αποκλεισμό της εθνικάρας μας, βλέπω τα παιχνίδια αρκετά αποστασιοποιημένα.

  Οι οικοδεσπότες δεν λένε τίποτα. Η σύγκριση με την Γαλλία του 2000 σε προσωπικότητα και παικτικότητα (sic) είναι απαγορευτική. Η μόνη ομάδα που μου άρεσε έως τώρα, είναι η Ιταλία. Αν και απουσιάζει η μεγάλη ποδοσφαιρική μπαλαδόφατσα, η τακτική τους προσήλωση είναι αξιοζήλευτη. Στα φαβορί, λόγω φανέλας, βλέπω Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία. Μαζί με την Γαλλία, λόγω έδρας, νομίζω ότι θα είναι οι ομάδες των ημιτελικών.

  • 9 rogerios Ιουνίου 15, 2016 στο 23:48

   Χαίρε, φίλτατε Mindkaiser! Σ’ ευχαριστώ πολύ!

   Δεν την ξεχνώ την ολλανδοφιλία σου, αλλά τι να κάνουμε που οι Οράνιε πήγαν στον κουβά παρέα με την Ελλαδάρα; 🙂

   Από άποψη δυναμικού και δυνατοτήτων, η Γαλλία είναι κατά τι καλύτερη από αυτό που έχει δείξει έως τώρα στο γήπεδο. Κι η έδρα είναι έδρα. Κατά τα λοιπά, λογικά τα φαβορί σου. Και, μη νομίζεις, ακόμη κι αυτή η εθνική Ιταλίας τις έχει τις μπαλαδόφατσές της. 😉

   • 10 Mindkaiser Ιουνίου 15, 2016 στο 23:58

    Δίκιο έχεις ότι οι ομάδες έχουν δυνατότητες, αλλά όταν παλιά καθόσουν να δεις την Ιταλία, περίμενες να δεις τι θα κάνει ο Ντελ Πιέρο, ο Μπάτζιο και ο Τότι. Αντίστοιχα στη Γαλλία είχες Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ, Βιλτόρ, Πετίτ. Τέτοιες προσωπικότητες δε νομίζω ότι έχει καμία ευρωπαϊκή ομάδα στις μέρες μας. Ίσως η Ισπανία της προηγούμενης διοργάνωσης ήταν η τελευταία που θυμάμαι με μαζεμένους παιχταράδες εγνωσμένης αξίας . Από την άλλη, δεν αποκλείω να πέφτω στην κλασσική λούμπα της νοσταλγίας. Άλλωστε, οι μεγάλες διοργανώσεις γεννάνε και τους παίκτες-θρύλους που εντυπώνονται στη μνήμη μας. Θα δούμε, έχει μέλλον ακόμα.

 7. 11 redkangaroo Ιουνίου 16, 2016 στο 21:07

  με αφορμή το αποψινό (νωρίς) Ουκρανία – Β. Ιρλανδία
  το βλέπω σε καφενείο με βασικά αδιάφορους θαμώνες, και το ματς δεν σε ξεσήκωνε βέβαια…..
  υπάρχει γενικώς μια αντιπάθεια στους Ουκρανοιύς και μια άγνοια για τους Ιρλαντέζους
  βάζουν το πρώτο γκολ και το καφενείο ζεσταίνεται (πέφτουν παραγγελίες και πειράγματα)
  βάζουν το δεύτερο στο 96… γίνεται ο χαμός
  απλή χαρά όταν νικάει ο θεωρητικά αδύναμος
  {εξαιρούνται κάτι στοιχηματάκηδες που είχαν σιγουράκι το Ουκρανία όβερ… καλό κουβά lads!)

  • 12 rogerios Ιουνίου 16, 2016 στο 21:53

   Κι εγώ κουβά πήγα, ρε Καγκουρώ. Γενικώς πάω κουβά σ’ αυτό το ευρωπαϊκό.

   [Γιατί, ωρέ, δεν υποστηρίζετε τους Ουκρανούς που έχουν κι ελληνόπουλο στις τάξεις τους; 🙂 – ρητορικό ερώτημα, εννοείται. ]

 8. 13 Νέο Kid L'Errance d'Arabie Ιουνίου 17, 2016 στο 19:06

  Ψήφισα αιρετικά! Κροατία πουρ λε σαμπιονά! 🙂
  Kαλή ομάς και παραδοσιακά στη Γαλλία έχει ρέντα (1998). Πάω να ρίξω και κανα ψιλό στο στοίχημα… 🙂

  • 14 rogerios Ιουνίου 17, 2016 στο 20:19

   Μια χαρά ήταν η Κροατία μέχρι το 75′ (απέναντι σε μια Τσεχία με προβληματική έως ανύπαρκτη ανάπτυξη και με μια άμυνα που έκανε παιδικά λάθη). Μετά κατάφερε να καταρρεύσει (βοήθησαν και τα χουλιγκάνια της με τις εξυπνάδες τους). Πάλι καλά που δεν έχασε κιόλας στο τέλος.

   Τέσπα, τρελό παιχνίδι – είχε το ενδιαφέρον του.


 1. 1 «Υψηλότατε, έχει αγώνα απόψε!» | www.komistes.gr | Ειδήσεις και σχόλια με άποψη και υπογραφή Παράθεση σε Ιουνίου 15, 2016 στο 08:51

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Μαζί με 18 ακόμα followers

ημερολόγιο αναρτήσεων

Ιουνίου 2016
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιολ.   Ιον. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Στατιστικά

 • 57,766 hits
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: